пʼятниця, 30 серпня 2024 р.

 МОБІЛІЗАЦІЯ БІБЛІОТЕКИ – ЗНАЙ НАШИХ! 

      Бути публічною книгозбірнею означає досяжність та змогу отримати книгу будь-якому мешканцю громади. А що робити, коли здоров’я, відстань чи справи роблять для вас бібліотеку недосяжною? Що ж, тоді книга прийде до вас! Щойно Лубенська публічна бібліотека імені В. Малика отримала мобільний засіб для доставки книг – велорикшу! А до неї у чарівній скринці – популярні та розвиваючі ігри для юних читачів та новенький ноутбук. Усі ці вкрай потрібні надбання стали можливі завдяки проєкту «Мобільна бібліотека – територія читання і дозвілля», який книгозбірня виграла серед сотень інших, ініційованих  Благодійним фондом «МХП- Громаді» . До речі, явище мобільної бібліотеки виникло ще кілька століть тому. Вважається, що перша пересувна бібліотека з'явилася в Англії наприкінці 1850-х років. А вже в 70-х роках ХХ століття пересувні книгозбірні «Бібліотека на колесах» та «Мандрівний бібліотечний центр» виникли в США. В ті ж роки працювали мобільні бібліотеки і в нашому регіоні. 

понеділок, 26 серпня 2024 р.

 ДІТИ НАШОЇ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

       Вони народилися у вільній та незалежній державі, що нині відзначає своє 33-ліття. А ще мають одну мрію на всіх – мирне небо над головою. Саме на День Незалежності у Публічній бібліотеці імені Володимира Малика відбувся цікавий патріотичний брейн-ринг «В історію свою візьми нас, Україно!». Бібліотекар Лариса Гончарук запросила юних читачів помандрувати в минуле нашого народу, ознайомивши з основними віхами незалежної держави.  Вікторину про національні та народні символи України провела для дітей бібліотекар Марина Кононенко. А потім учасники двох команд: «Козаки» та «Україночки» змагалися у різних турнірних завданнях. Тут знадобилися знання спорту та географії, рідної мови та літератури, відомих українських діячів. Жваво та весело пройшов брейн-ринг. Учасники декламували вірші, взяли участь у патріотичному караоке та провели руханку «Ми з України».

 Моя земля - це Незалежна Україна

   24 серпня 1991 року Україна стала самостійною, стала творцем власності долі, а нам було повернуто горде ім'я -українці. Україна- це історія народу, який протягом  багатьох віків боровся за свою свободу і незалежність. Напередодні святкування Дня Незалежності України у  філії №20 Олександрівська сільська бібліотека бібліотеці проведена година історії "Моя земля-це Незалежна Україна."

 Разом у День Незалежності

     Україна 24 серпня відзначила 33-тю річницю проголошення Незалежності. Це важливе свято для держави, адже сьогодні, як і багато поколінь тому, українці виборюють свою незалежність зі зброєю в руках.
У цей знаменний день жителі села Березівка зібралися на стадіоні, де відбувся футбольний матч. Завідувач філією №4 Березівська сільська бібліотека Людмила Береза долучилася до заходу. У вітальному слові вона розповіла про велич нашої держави, акцентувала увагу односельчан на незламності українського народу та прочитала вірш «Ми з Україною».  


неділя, 25 серпня 2024 р.

    УКРАЇНА ВІДЗНАЧАЄ ДЕНЬ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

      В цей день ми згадуємо всіх тих, хто бореться за нашу свободу протягом століть. Від козаків до героїв сучасності.
     Зараз ми як ніколи розуміємо справжню цінність незалежності.
Щодня наші захисники та захисниці боронять її на передовій, даруючи нам можливість жити і працювати на рідній землі.
    Наша воля - це найдорожче надбання, яке ми бережимо і передаємо дітям та онукам!
    У ці непрості часи ми віримо, що наші нащадки житимуть у вільний, квітучій Україні!
      3 20 по 30 серпня у філії № 24 Хорошківська сільська бібліотека, діє книжкова виставка - "Україна - мій сонячний дім".
     Тож запрошуємо усіх бажаючих відвідати книгозбірню, і дізнатися ще більше цікавого про нашу Україну!!!

 100 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ УКРАЇНСЬКОГО ПИСЬМЕННИКА ТА СЦЕНАРИСТА ПАВЛА АРХИПОВИЧА ЗАГРЕБЕЛЬНОГО

      3 цієї нагоди у Філії №24 Хорошківська сільська бібліотека було проведено літературну годину.
      Павло Загребельний є автором майже 20 романів, які принесли йому визнання та любов читачів. Серед них – історичний роман "Диво" (1968р.), в якому йдеться про Київську Русь доби Ярослава Мудрого, за часів якого сталося обʼєднання земель руських та було зведено Софіївський собор у Києві. "Євпраксія" - історичний роман з часів Київської Русі, про трагічну долю київської княжни Євпраксії Всеволодівни, яка зуміла позбавити престолу могутнього німецького Імператора. "Я, Богдан" - історико - психологічний роман, в якому зображено драматичні події національно - визвольного руху війни українського народу проти польської шляхти.

пʼятниця, 16 серпня 2024 р.

 Селфі-акція

    У філії №3 Лубенська міська бібліотека відбулась селфі-акція "Моя книга-найкраща". Присутні ділилися враженнями від улюблених книг, які вони прочитали та рекомендували прочитати іншим.








 Спілкування методистів області

    14 серпня Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека ім. І. П. Котляревського стала платформою для спілкування методичних служб бібліотечних закладів краю. У форматі онлайн пройшов День методиста «Методична служба бібліотек: роль і можливості», участь у якому взяли працівники Публічної бібліотеки ім. В. Малика. 
     Фахове спілкування було насиченим, спеціалісти обласної книгозбірні у своїх виступах торкалися актуальних питань бібліотечної діяльності, які спрямовані як на вирішення завдань на загальнодержавному рівні, так і сприяння покращенню роботи окремих установ. 

четвер, 15 серпня 2024 р.

 Династія Сумських

    Учасники клубу «У дружньому колі» продовжують знайомитися з циклом розповідей про видатних митців минулого та сьогодення «Зіркова велич України». Чергова зустріч була присвячена театру та кінематографу. Адже мистецтво має велике значення в житті людства.
      Видатні зірки театру і кіно, проходячи по червоній доріжці, прославляють Україну на весь світ своїми здобутками на міжнародних кінофестивалях. І нам справді є ким пишатися, це – родина Сумських.
      Засновниками акторської династії стали заслужені артисти України Вꞌячеслав Гнатович та Ганна Іванівна Сумські. Свою любов до театрального мистецтва вони передали двом своїм донькам – Наталії і Ользі, які зробили значний особистий внесок у культурний розвиток України.

середа, 14 серпня 2024 р.

 Про грантові можливості для бібліотек

     Працівники організаційно-методичного відділу Лубенської публічної бібліотеки імені Володимира Малика взяли участь у діалоговій онлайн-студії #LeoTalks від Львівської обласної бібліотеки для дітей. Тематика зустрічі – актуальна та цікава, адже говорили про доступність грантових програм для бібліотек. Адже саме проєктна діяльність сьогодні є креативною рушійною силою інноваційного розвитку бібліотек. 

субота, 10 серпня 2024 р.

 ДОРОГИ ВОЇНА СВІТЛА

          "Кажуть, що боги подарували людям соняшник, аби тепло та світло ніколи не покидало їх..." - звертається наш гість до читачів зі сторінок свого фронтового щоденника. Нині усім нам дійсно не вистачає теплого спілкування, світла поетичного слова та правди про війну з перших вуст - від воїна, що не один рік торує її нелегкі дороги. Сьогодні на на творчу зустріч до Публічної бібліотеки імені Володимира Малика завітав нодноразовий учасник Форуму військових письменників, бард і витончений лірик - український захисник Олег Бородай. Наш гість народився у Миргороді, працював учителем у Харкові, а з 2015-го боронить рідну землю на фронті. Письменник - лауреат премії імені Василя Симоненка 2022 року, фестивалю-конкурсу "Слобожанський Спас" та конкурсу "Від слова до слова", автор щирих та щемких книг про військові будні з відблисками мирного життя: "Відлуння окопів", "Релаксація душі", трилогії "Вогневий вал" та щойно надрукованої - "Солоніє сльозами Оскіл".

 Цілющі скарби рідної природи

         У цю літню пору у Хорошківській сільській бібліотеці, пройшов захід: "Цілющі скарби рідної природи". Мета якого ознайомити користувачів та поглибити знання про рідну природу, нагадати про традиції лікування травами!
      Про лікарські рослини в народі кажуть, що це дари лісів і полів, цілющі скарби рідної землі, жива зелена аптека природи.
      До уваги користувачів були представлені: енциклопедії, довідники, науково - популярні статті.
     Тож доброго всім здоровʼя, і не забуваймо, що матінка - природа завжди оберігає нас дарує свої цілющі скарби.
      А нам залишається дякувати їй, і берегти!!!

пʼятниця, 9 серпня 2024 р.

ЛЯЛЬКОВИЙ ТЕАТР КНИГОЛЮБІВ

       Щорічно 9 серпня у світі відзначають День книголюбів (Book Lovers Day) Це свято письменників, бібліотекарів, книгарень, видавців та всіх людей, для яких книга стала найціннішим надбанням. З цієї нагоди бібліотекарі та юні читачі нашої книгозбірні створили цікавезну лялькову виставу за мотивами твору популярного дитячого письменника Івана Андрусяка "Зайчикова книжечка". Меткий заєць і розбишацький вовк, лукава лисиця, пісні від ансамблю "Зайченята", загадки та цікавий квест із "математичними" і "художніми" зупинками та харизматичний клоун Ляпка - все це додало позитиву й гарного настрою усім учасникам дійства. Тож не дарма найменші читайлики з театрального гуртка "Посмішка" припрошують:
     Казочко-блукалочко, не блукай даремно!

четвер, 8 серпня 2024 р.

 ВІТАЄМО НАЙКРАЩИХ! 

    Надійшли нагороди переможцям ІІІ Всеукраїнського конкурсу з правового просвітництва «Конституція для всіх: і великих, і малих». Наші юні читачі під керівництвом бібліотекарів із задоволенням створили театралізоване дійство до головного закону держави, зробивши ухил на історичному аспекті. Перемога була нелегкою, адже в конкурсі змагалися понад 3000 учасників з усієї України. Тож приємно, що відеоролик Публічної бібліотеки імені Володимира Малика опинився в десятці переможців, а творча робота філії №2 Лубенська бібліотека для дітей виборола звання кращих у номінації «Вибір глядачів», отримавши майже 2000 переглядів.

середа, 7 серпня 2024 р.

 Сузір'я майстрів пера

     Книга творить людину, вона є найкращим і найціннішим скарбом, вічно живою спадщиною. Та з - поміж безлічі книг виділяються ті, що ввібрали в себе досвід віків і мають для народу значення заповітне. Це класичні українські літературні твори.
      Український народ має завжди бути вдячним своїм класикам за їхню мовотворчу і мовозахисну діяльність, адже багато з них писали в ті часи, коли українська була заборонена.
    Зараз відбувається справжній зорепад ювілейних дат майстрів українського пера. Це – Пантелеймон Куліш, Юрій Федькович, Павло Загребельний, Іван Котляревський, Олександр Довженко, Павло Грабовський, Михайло Коцюбинський.

 ЛИЦАР ПРАВДИ І ЖИТТЯ 

         Рівно 125 років тому в селі Засулля, що нині є передмістям Ромнів, народився український письменник Борис Антоненко-Давидович (справжнє прізвище Давидов). Автора книг про культуру мовлення арештували разом із багатьма представниками української інтелігенції на початку 1935 року. Мотив на той час вагомий - науковець відмовився зросійщувати українські словники. За цю позицію письменника на десять років відправили спокутувати вину до таборів СИБЛАГ та БАМЛАГ. Проте, він так і "не розкаявся" за "буржуазно-націоналістичні погляди". З цієї нагоди в Лубенській публічній бібліотеці імені Володимира Малика експонується викладка літератури майстра українського слова. Приваблюють увагу сибірські новели та роман "За ширмою". Цікавий з точки зору стилістики літературний репортаж та "Завищені оцінки".

вівторок, 6 серпня 2024 р.

 Фіточаювання в Оріхівській бібліотеці

      Ще в далеку давнину, люди помітили, що в багатьох рослинах прихована цілюща сила, тому почали використовувати їх для лікування хвороб, які полегшували страждання хворих.
       Перших лікарів називали знахарями, тому що вони багато знали про цілющі властивості кожної рослини. Виготовляли з них мазі, примочки, трав'яні чаї. Сьогодні про трав'яні чаї знову заговорили і це пов'язано не тільки з модою, але й з бажанням людей вживати натуральний продукт, який не тільки смачний, а й корисний - володіє різноманітними лікувальними властивостями.

понеділок, 5 серпня 2024 р.

 
Для кожного свій Хаб

       У Хабі цифрової освіти Публічної бібліотеки ім. В. Малика завжди людно. Тут кожен знайде собі заняття. Хтось навчається, хтось удосконалює здобуті знання, хтось отримує компетентну консультацію, а хтось підкорює Інтернет –мережу.
Тож завітайте і ви до нашого Хабу!
Будемо раді новим знайомствам!
#дія_цифрова_освіта
#бібліотека_хаб
#ХАБИ_ЦИФРОВОЇ_ОСВІТИ #ДІЯОСВІТА





неділя, 4 серпня 2024 р.

 День кавуна в бібліотеці

      Хіба може хтось уявити собі літо без сонця, без річки, без морозива та кавуна? Цей десерт втамовує спрагу в спекотний літній день, насичує організм вітамінами, дарує насолоду та чудовий настрій. Та й люблять його всі – і дорослі, і діти. 3 серпня у світі відзначають  чудове і смачне свято - день кавуна. 
      З нагоди цього свята в Публічній бібліотеці імені Володимира Малика для маленьких відвідувачів був проведений День кавуна. 

четвер, 1 серпня 2024 р.

 Лялькова вистава – навчання й забава

        Казка у віршах «Зайчикова знахідка» Івана Андрусяка стала чудовою знахідкою для театрального клубу «Посмішка», що діє в Публічній бібліотеці імені Володимира Малика. 
          Історія про доброго Зайчика,так захопила дітей, що за її мотивами було складено сценарій лялькової вистави. Нині під керівництвом бібліотекарів Лариси Гончарук та Сніжани Кириченко учасники клубу активно готуються до виступу. Діти залюбки беруть участь у заняттях клубу. Тут і репетиції вистави, і виготовлення ляльок та декорацій, читання вголос книжок і дружнє спілкування. Тож серпневими днями готується окрайчик казочки від Зайчика для маленьких відвідувачів книгозбірні.