четвер, 9 січня 2014 р.

       «Виростиш ти, сину…»

  7 січня виповнилось 79 років із дня народження великого сина українського народу, видатного поета, нашого земляка Василя Симоненка. Працівники центральної районної бібліотеки та її активні читачі  стали учасниками  традиційного районного свята  «Виростиш ти, сину…» , яке розпочалося у рідному селі поета. Біля  хати у Бієвцях  зібралися літератори Лубенщини, члени літературного об'єднання імені Олеся Донченка, керівництво району, учнівська молодь, громадськість села, представники ЗМІ. До присутніх звернулися голова райдержадміністрації Віктор Алєксєєнко та голова районної ради Олексій Дядечко, директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Микола Перепелиця. Також  виступили секретар літературного об'єднання імені Олеся Донченка, лауреат літературно-мистецької премії імені Василя Симоненка Ніна Шерстюк,  Бієвецький сільський голова Ніна Остапенко. Учасники  зібрання поклали квіти до пам’ятника поету в центрі села.
     Урочистості  продовжились у Тарандинцівській ЗШ І-ІІІ ступенів, у якій свого часу навчався поет. В стінах шкільного музею Василя Симоненка лунали  спогади про життєвий і творчий шлях поета, його вірші у виконанні переможців традиційного районного конкурсу читців поезій В.Симоненка, присутніх письменників та поетів. Зі словами вітань до учасників зустрічі звернувся міський голова Лубен Олександр Грицаєнко. Також відбулося традиційне щорічне вручення літературно-мистецької премії імені Василя Симоненка. Підсумки оголосила та назвала переможців голова журі, заступник голови районної ради Євгенія Яковченко. Голова райдержадміністрації Віктор Алєксєєнко та голова районної ради Олексій Дядечко вручили премії переможцям, побажали їм подальших творчих здобутків. У номінації «Література і публіцистика» перемогу здобула письменниця Раїса Плотникова за книгу поезій «Без фіранок», у номінації «Мистецтво і монументальна скульптура» - Володимир Семенюта за цикл полотен краєвидів Лубенщини. Почесними грамотами районної ради та райдержадміністрації нагороджено людей, творчі доробки яких заслуговують на увагу.  Це Валерій Волосков із Полтави, почесний краєзнавець Національної спілки краєзнавців України, за вагомі здобутки у просвітницькій і культурологічній діяльності, активну громадську позицію та Юрій Савка з Луцька, майстер народного мистецтва, за вагомий особистий внесок у збереження та розвиток традицій української народної вишивки, створення власної школи вишиваного портрету.
         Спливають роки, але час не зітре з пам'яті вдячних нащадків світлий образ людини з бентежною, відкритою і чистою душею, чия поезія проникнута глибокою любов'ю до рідного народу, до простої людини, до землі, на якій народився, зріс і пішов у широкий світ всенародного визнання.
       Отже в багатьох бібліотеках Лубенщини звучить у січневі дні Симоненкове  слово.  В Духівській сільській бібліотеці пройшла літературна година «Для пісні своєї, в щасливую мить народила його Україна». Учні місцевої школи прослухали розповідь бібліотекаря Вікторії Яценко про життєвий і творчий шлях поета, а потім у виконанні бібліотекаря та юних земляків лунали безсмертні рядки поезії Василя Симоненка.


Немає коментарів:

Дописати коментар