четвер, 23 січня 2014 р.

 

Відкриття обласних Шевченківських читань «Кобзарева стежина» в  центральній районній бібліотеці ім. В. Малика


  

Неперевершений світоч української культури, геніальний поет, художник, мислитель Тарас Григорович  Шевченко відомий в історії України як непохитний борець за її державну незалежність та політичну самостійність, за повне визволення українського  народу від національного й соціального гноблення.  Його пройняті  демократичними ідеями твори набули популярності серед  громадськості та широких народних мас. Тарас Шевченко піднісся до вершин  людського духу, до вершин вселюдської любові, бо був найбільшим патріотом України, заповідав нам любити свій народ, плекати свою культуру.

У 2014 році вся Україна і світова спільнота  готуються  гідно відзначити 200-річчя від дня народження  Великого Кобзаря.

З метою гідного святкування  ювілею  видатного сина українського народу, вивчення і популяризації його спадщини  в рамках Року  Тараса Шевченка 22 січня 2014 року в День Соборності України в читальній  залі Лубенської центральної районної  бібліотеки  ім. В. Малика  відбулося урочисте відкриття обласних Шевченківських читань «Кобзарева стежина», які   продовжуватимуться до 1 грудня 2014 року. На захід  зібралися бібліотечні  працівники району, представники громадськості, літератори. 

         Людмила Пазенко, начальник відділу культури і туризму Лубенської районної державної адміністрації познайомила учасників читань з тим  комплексом заходів, які  будуть проводитися на теренах лубенського краю  з нагоди  ювілею протягом 2014 року та наголосила, що  Шевченко  та постать,  до якої ми повинні звертатися щоденно.



  Працівники бібліотек Наталія  Карпець (Клепачівська СБФ),Олена Симоненко (Новаківська СБФ), Ніна Бобрик (Мацківська СБФ), Валентина  Черняк (Калайдинцівська СБФ), Ярослава Покидько (Жданівська СБФ), Світлана Чупайда (Левко-Ромоданівська  СБФ), Олена Самойленко, Оксана Василенко, Лариса Гончарук (ЦРБ ім. В. Малика)  долучили присутніх до  величного  поетичного слова  Кобзаря.
 
         Раїса Плотникова, член Національної спілки письменників України познайомила учасників заходу з новою, ще для  багатьох невідомою книгою - дослідженням Олександра Деко  «Шевченківський календар», яка вийшла у видавництві «Соборність»,  Держава  Ізраїлі  в 2013 році. Це публіцистично - літературне видання, яке  охоплює: січень, лютий, березень на протязі всього життя Тараса Шевченка і є закінченим твором. Автор був серед 43 номінантів на Державну  Шевченківську премію України 2013 року, але, на жаль, не став лауреатом. Цей  Календар – найточніша біографія Тараса  Шевченка.

         Ольга Хало, член Національної спілки письменників України презентувала учасникам зустрічі  поему «Я вас кохала…» (вид-во «Миргород,», 2014),  яка відтворює малодосліджену історію взаємовідносин Тараса Шевченка та  людини щирого серця, доброї душі, правнуки гетьмана    К.Г. Розумовського - Варвари Рєпніної.

         Емоційними були виступи Юлії Манойленко, члена Національної спілки письменників України та поета, голови  лубенської «Просвіти» Олександра Печори, які  читали вірші, присвячені  Пророку України.

         Завершився святковий захід віршованими рядками Наталії Шаблі, бібліотекаря Мгарської сільської бібліотеки, які народилися в ці миті та директора   централізованої бібліотечної системи Валентини Сьомак, яка підкреслила, що бібліотеки району  вже розгорнули активну діяльність по популяризації  життєвого і творчого шляху Великого Кобзаря та відзначенню ювілейної річниці поета.






 












Немає коментарів:

Дописати коментар