четвер, 21 червня 2018 р.

Правдивий та досі актуальний

     В рамках Року німецької мови  в Україні  та 120-ї  річниці від дня народження класика світової літератури хх століття Еріха Марії Ремарка на абонементі центральної районної бібліотеки імені Володимира Малика оформлено книжкову поличку «Перечитуючи Ремарка».
      У німецькій літературі минулого сторіччя не було більш популярного письменника як Ремарк. Його любили і читали мільйони, а книги перекладені на 50 мов і видавалися надзвичайно великими для того часу тиражами.

Ремарк – біограф свої епохи, активний гуманіст, борець, представник «нової генерації» літераторів, людина, яка наважилась сперечатися з війною. Він своїми творами доводив, що будь – яка війна – це катастрофа для людства, це ганьба цивілізації, це трагедія  і для переможених, і для переможців,а особливо для колишніх фронтовиків, так званого «втраченого покоління», котре так і не змогло адаптуватися до мирного часу.   
Романи письменника для наших мізків та душі, вони і важкі, і легкі одночасно,  змушують кожного замислитись та переглянути свої погляди на життя і смерть. А ще вони відкривають цікавий нам світ справжніх чоловіків, світ чарівних і впевнених жінок, світ справжньої чоловічої дружби і яскравого, як вогонь, і такого короткого кохання.
Твори автора актуальні сьогодні, як ніколи. Сюжети романів співзвучні з подіями, які нині відбуваються на сході нашої держави, нагадують  нам про те, хто ми є і що з нами може зробити війна. Історія – вперта пані, вона знову і знову нас вчить, хто твій друг, а хто ворог. Шкода тільки, що за свої уроки вона вимагає таку високу плату.


Немає коментарів:

Дописати коментар