вівторок, 30 травня 2023 р.

 Етично - психологічний простір бібліотечного працівника

    26 травня на базі Публічної бібліотеки ім. В. Малика відбувся тренінг – клас «Як не вигоріти на роботі та працювати із задоволенням. Професійна мотивація та синдром професійного вигорання», участь у якому взяли бібліотечні працівники Лубенської громади.

   Метою даного тренінгу було підвищення рівня поінформованості бібліотекарів щодо емоційного пригнічення та ознайомлення з системою профілактики професійного вигорання в бібліотечному колективі.

  Питання емоційного виснаження в умовах кризового сьогодення є актуальним для багатьох професій, робота яких пов’язана з комунікацією. Фах «бібліотекаря» також входить до цього переліку. Як зазначила у своєму виступі директор Публічної бібліотеки ім. В. Малика Валентина Сьомак, наразі ситуація така, що спілкування стало в рази більше. В умовах сьогодення зросла необхідність бути постійно на зв’язку, вислуховувати інших, говорити, радити, стежити за актуальними новинами та перевіряти їх. Тож, бібліотекарі, надаючи користувачам не лише фахову допомогу, а й виконуючи місію психолога та педагога, не помічають того, що й самі отримують емоційне виснаження.

   Під час теоретичної частини навчання провідний методист Наталія Мусієнко ознайомила колег із термінологією «емоційне виснаження» та похідною від неї «професійне вигорання», з’ясували причини виникнення, їх симптоматику та вплив на професійні орієнтири та мотивацію.

   Практичну частину тренінгу підготувала та провела провідний бібліотекар, фаховий психолог Інна Сизоненко. Вона запропонувала присутнім ряд тестових завдань за допомогою яких можна визначити емоційний стан працівника та підказала як вибудувати правильну модель робочого процесу. Бібліотекарі пройшли тест «Годинник» та «Чи оптиміст ви?», вправу з арт-терапії «Я», мікростреси (очікування – результати), колірний тест Макса Люшера та отримали пам’ятку з ключовими порадами, які допоможуть впоратися з викликами життя та відновити свій емоційний ресурс на роботі. Тож присутні отримали новий та актуальний досвід, який зможуть застосувати на практиці.

   Наступний блок спілкування був присвячений підготовці до атестації працівників. Провідні фахівці Публічної бібліотеки ім.В.Малика провели низку консультацій. Питання організації краєзнавчої роботи книгозбірні, її довідково – бібліографічний апарат висвітлила провідний бібліограф Наталія Замараєва. Технологічні процеси обробки документів, види та форми обліку бібліотечного фонду з’ясували разом із провідним бібліотекарем відділу комплектування Ніною Бородавкою. Питання протипожежної безпеки у бібліотечних закладах, санітарії та гігієни у своєму виступі торкнулася методист І категорії Лідія Іваненко.

   Учасники професійного навчання були активними та ініціативними, тож маємо надію, що поглиначі енергії обійдуть стороною наш колектив, адже у ньому працюють творчі та креативні, віддані своїй справі професіонали.












Немає коментарів:

Дописати коментар