вівторок, 30 травня 2023 р.

 Вишиванка – код нації

Я рідний край та мову солов’їну,

У вишивку свою вплела, в нитки,

Я прославляю рідну Україну,

Яскраві вишиваючи квітки.

               (Ольга Вишневська)

      У культурі багатьох народів є речі, що яскраво відображають його особливу національну приналежність. В українців – це вишиванка. Кольоровими нитками вона вплетена у наші традиції і, найважливіше те, що українська вишиванка, маючи вікову історію, не втратила свою популярність і до сьогодення. І підтвердженням цьому є свято – День вишиванки, яке відзначається щорічно у третій четвер травня.

     Цього дня до Публічної бібліотеки ім. В. Малика завітали учні 8-А класу Академічного ліцею ім. братів Шеметів, одягнуті у вишиванки, на бібліомікс «Вишиванка код нації».

     Про вишивку та, зокрема, вишиванку, її значення, цікаві факти та традиції діти отримали інформацію від бібліотекаря Сніжани Кириченко. Восьмикласники дізналися, що вишиванки завжди були нашим національним символом. Нашою гордістю та автентичною ознакою. А сьогодні її популярність набирає обертів у світі, навіть голлівудські зірки хочуть відчути себе частиною України, тож з’являються у вишитих сорочках на вулиці, а світові дизайнери використовують українські орнаменти у своїх колекціях.

     Захід поєднував різні форми роботи, а саме: перегляд короткого відео «Цікаві факти про вишиванку», брейн-ринг, читання віршів, розгадування сканвордів, складання прислів’їв. 

     Свято вишиванки не лише запам’яталося школярам, вони зрозуміли головне, що вишиванка має особливий сенс і допоки українці її будуть одягати, доти триматиметься зв’язок між поколіннями, вона є тим оберегом, якщо захищає кожного, хто боронить нашу землю від жорстокого ворога.







Немає коментарів:

Дописати коментар