пʼятницю, 22 грудня 2023 р.

 СТОЛІТНЄ ПОЛЕ КНИЖНОГО ЖИТТЯ

      Вона народилася далекого 1923 року в селі Хмарино Козельщинського району на Полтавщині. Підняла з чоловіком на ноги трьох синів-соколів, діждалася внуків та правнуків, ставши живим світочем історії, а нині – найстаршою бібліотекаркою нашого краю. Нині – 22 грудня 2023 р. відзначає Ганна МИНКА свій поважний столітній ювілей!
            Є що згадати поважній хранительці книжної історії, приміром, про становлення бібліотеки у селі Тарандинці. «Після Другої світової книгозбірню розмістили на другому поверсі дзвіниці у неопалюваному приміщенні, на цементній підлозі», - зазначає Ганна Степанівна. При цьому книгозбірня не припиняла роботи  навіть взимку, а робочий день тривав до дев’ятої вечора! З часом книги перемістили в сільську хату з пічним опаленням. У 1959 р. провели електрику і лише у 80-х - в новому Будинку культури.
      «Ганна Степанівна – справжній професіонал, великий популяризатор книг, що не цуралася будь-якої роботи. Пригадуємо, як ми з нею удвох возили книжки на старому возику – зі старого приміщення бібліотеки у нове!»,  - з теплотою говорить про свою колегу директор Публічної бібліотеки імені Малика Валентина Сьомак.
          Не легко велося тодішнім бібліотекаркам. Заводили картотеку ледь не на кожного мешканця села. Для безграмотних проводили читання в голос, організовувати виїзні «книго-пересувки» на ферму, тракторну бригаду, у поле, сусідні села, де бібліотек не було. Щоб залучити читачів, Ганна Степанівна відвідувала в Тарандицях кожну родину. А скільки треба натхнення й таланту, аби влаштувати читацькі конференції, літературно-тематичні вечори і навіть книжкові вистави! З великою любов’ю згадує Ганна Степанівна своїх читачів. Приміром, один зі старійшин села майже втратив зір, тож читав через… лупу! «Яким же треба бути книголюбом, щоб так читати!» - захоплено згадує бібліотекарка. 
           Столітній ювілей – гордість бібліотечної родини Лубенського краю. Це – довгий та тернистий шлях, сотні радісних та гірких подій, мільйони хвилин віри у краще майбутнє. Тож бажаємо нашій ювілярці витримки та здоров’я, рідних і близьких поруч, а ще – мирного неба над головою.
             З повагою, колектив Публічної бібліотеки ім. В. Малика.



Немає коментарів:

Дописати коментар