четвер, 14 грудня 2023 р.

В БІЙ ІДУТЬ НЕ ЛИШЕ «СТАРИКИ»…

     "Сьогодні бібліотека лишається чи не єдиним місцем, де люди можуть  збагачуватися справжніми знаннями".
                                                                      народний артист В. Талашко. 
       14 грудня у гості до читачів Публічної бібліотеки імені Малика завітав народний артист України, легендарний актор із фільму «В бій ідуть лише старики» – Володимир Талашко. Зустріч відбулася з нагоди 95-річчя геніального українського актора й режисера Леоніда Бикова та 50-річчя виходу в світ його знаменитого фільму.
        Володимир Талашко цікаво, з акторською майстерністю розповів про своє життя на сцені та поза нею. Декламував поезії, співав пісень, розповів про свої нелегкі фронтові поїздки. Відбулося інтерактивне спілкування з читачами, яке підготувала та провела бібліотекар Марина Кононенко. Старшокласники Академічного ліцею «Європейський» та творча інтелігенція міста із задоволенням, у форматі "питання-відповідь", ознайомилися з біографією народного артиста. Зокрема, під час квесту, відповідаючи на питання «Правда чи ні?», гості книгозбірні дізналися про хобі актора, його перше місце роботи, ролі в інших фільмах та цікаві моменти життя. Приміром, у к/ф «В бій ідуть лише «старики» спочатку планувалося заспівати пісню «Дивлюсь я на небо», але Биков запропонував «Ніч яка місячна» і не прогадав. Актор полюбляє куховарити. Його улюблена страва - смажена картопля, а найбільш пікантна - борщ зі... сливовим варенням, який його навчив готувати чоловік Ади Роговцевої.
          Отож кілька цитат від народного актора:
        "Биков був розкішною людиною. Міг зашарітися у свої п'ятдесят. Міг "заховати" у радянське кіно мелодію пісні січових стрільців. Знімав українських акторів. Телефонував додому з будь-якої частини земної кулі".
      "Театр - це ніби книга. Одна й та ж вистава, як і книга, щоразу сприймається по-різному". 
      "Книга полюбляє тишу. Шелест перегорнутих сторінок не можна порівняти ні з чим. Це одне з найбільших задоволень. Сьогодні бібліотека лишається чи не єдиним місцем, де люди можуть збагачуватися справжніми знаннями".
     "Тема окупації дуже болюча. Я пережив два місяці окупації Гостомеля... Найбільше щастя було, коли на другому тижні згадали про сухарі..."
        "Головне за все життя встигнути сказати "СПАСИБІ"...
       Людина-легенда у свої 77 не полишає активної громадської позиції – разом із колегами збирає на автівки для ЗСУ,  їздить  до хлопців на «нуль» та загалом волонтерить. Донбас став для актора другою батьківщиною. Сюди, ще в дитинстві актора, переїхали працювати на шахту його батьки. Перші виступи на публіку — декламація віршів перед шахтарями, а перше місце роботи – електрик на шахті. 
       На пам'ять про зустріч Володимир Талашко отримав від книгозбірні теплі подарунки, а для всіх гостей бібліотеки лишилися світлини з улюбленим актором, автографи та спогади. Адже бібліотекар Віталіна Курильчук підготувала перегляд улюбленого фільму, світлини актора з різних ролей та фотосушку. Також гості переглянули книжковий вернісаж з історії українського кінематографу. Запросив гостя на зустріч лубенський краєзнавець Сергій Швецов. 
       Крилаті вирази льотчика Скворцова, якого зіграв актор: «Будемо жити» та «Від гвинта» надихають не одне покоління кіноманів, а нині – й наших захисників. Отож будемо жити – на своїй землі та під мирним небом, адже нині в бій ідуть не лише «старики»…














Немає коментарів:

Дописати коментар