середу, 10 січня 2024 р.

 СИМОНЕНКО Василь. МОЛИТВА: Поезія, Щоденник, Рукописи, 2023р. - 296 с.

       Приємно, що читачі книгозбірні Малика перші в краї можуть побачити таку кількість текстів Василя Симоненка. Книгу привезла з міста Черкаси та подарувала бібліотеці наша колега - бібліотекар та письменниця Марина Кононенко (Ганна КРЕВСЬКА), цьогорічна лауреатка Всеукраїнської літературної премії імені Василя Симоненка. 
      Назва - то відлуння із його поезії:
Україно, ти моя молитва,
Ти моя розпука вікова…
Гримотить над світом люта битва.
 За твоє життя, твої права. 
     Видання підготував Олександр Третяков за підтримки благодійного фонду «МХП — Громаді». Наклад — 3000 примірників. Воно безкоштовно розповсюджуватиметься по бібліотеках і навчальних закладах. Збірка містить понад 100 найкращих віршів Василя Симоненка, впорядкованих по даті та без колишньої цензури, зокрема, його останні поезії, фото, уривки щоденників, понад 80 рукописів та розлогу передмову упорядника Василя Пахаренка.
      Головна принада книги — ілюстрація обкладинки художниці Алли Горської де Василя передано в образі Георгія Змієборця. Вона зберігалась у сім’ї Симоненка та публікується вперше.
У книзі є фото з родинного архіву Симонека, деякі маловідомі та теж не оприлюднені, а ще - сканкопії рукописів письменника з фондів Черкаського краєзнавчого музею. 
    Упорядник - доктор філологічних наук, літературознавець, упорядник книги вважає: «На мою думку, найбільше пошанування кожного митця, а насамперед поета — це не пам’ятники й не вулиці, а щораз нові перевидання його творів, щоб вони жили й передавались далі — з покоління в покоління».
Бібліотека імені Володимира Малика щиро вітає землячку та колегу з перемогою на всеукраїнському рівні. Книга-переможець "Прядиво роду", як і попередні книги авторки - постійно на руках читачів.

Немає коментарів:

Дописати коментар