пʼятницю, 19 січня 2024 р.

 ЧЕРВЛЕНІ ЩИТИ

       Відбулося засідання літературно-мистецького клубу "Червлені щити", що віднедавна діє на базі Лубенської публічної бібліотеки імені Володимира Малика. Керівник клубу - бібліотекар Марина Кононенко ознайомила учасників із  напрямками діяльності, засадами та тематичним спрямуванням клубу. Познайомила учасників з історичними фондами книгозбірні та звернула увагу на назву роману Володимира Малика "Червлені щити", з якою не випадково перегукується назва клубу. Адже саме в цьому творі нашого славного земляка, який вперше було опубліковано 1985-го року, дія починається за Сулою, біля літописної фортеці Київської Русі ЛУБНО. Працюючи над романом, письменник першим віднайшов у київських архівах згадку про наше місто ще в літописах, фактично повернувши цим його тисячолітню історію.
       Член ради клубу, методист Лубенського фахового медичного коледжу, викладач української мови та літератури Людмила Науменко, долучившись до розмови, розповіла, що з точки зору семантики, червлений - давня назва темно-червоної барви. За легендою, в часи Київської Русі, воїни фарбували саме таким кольором свої щити, аби на них не було помітно крові своїх ворогів. Далі відбулася краєзнавча мандрівка у тисячолітню історію нашого краю та була обговорена тематика наступної зустрічі.
        Приємно відзначити зацікавленість молоді до історії свого краю та жваве обговорення літератури, яку підготувала до зустрічі керівник клубу. А це - й художньо-історичний роман, й ілюстровані сторінки Київського літопису 1113-1199 років ( 2015 р. в. ) з фондів бібліотеки, і цікава стаття про обмундирування давньоруської дружини з наукового видання "Ілюстрована історія України".
        Гасло клубу "Хто багато книг читає, той своє минуле знає!" Сподіваємося, так воно і буде.




Немає коментарів:

Дописати коментар