вівторок, 19 березня 2024 р.

 Цей неоднозначний Мазепа

   20 березня виповнюється 385 років від дня народження Івана Мазепи.
    Іван Мазепа – гетьман України, державний діяч і політик найвищого ґатунку, один із найвпливовіших дипломатів тодішньої Європи, полководець і водночас поет. Це досить суперечлива особистість в українській історії. Вороги вважали його хитрим політиком і зрадником. Прихильники стверджували, що він прагнув порятунку та процвітання для рідної землі. Скільки людей, стільки і думок. 
   Багато уваги приділяв розвитку освіти. Він був спонсором будівництва  Києво – Могилянської академії та Чернігівського колегіуму. Взагалі був досить щедрим меценатом: будував та реставрував церкви (в тому числі і Мгарський монастир), дарував храмам дорогоцінні речі, опікувався святинями за межами України.
    За його гетьманства активно друкувалися українські твори. Та і взагалі за сприяння Мазепи в Україні того часу почалося «культурне відродження», яке охопило не тільки мистецтво та архітектуру, а й  філософію, теологію, літературу та науку.
    Тож користувачі філії №8 Вовчицька сільська бібліотека мали можливість познайомитися з різноманітними матеріалами про цю видатну особистість під час історичного дос’є «Цей неоднозначний Мазепа», яке відбулося напередодні.




Немає коментарів:

Дописати коментар