вівторок, 11 лютого 2014 р.

Віртуальна виставка

СВІТ ПОЧИНАЄТЬСЯ З ЛЮБОВІ


Тема кохання – одна з найдавніших у творчості кожного народу. Хвилюючими творами про кохання, сповненими найщиріших людських почуттів, славиться українська та зарубіжна література.
Любов рухає світом! Тому не дивно, що ця тема залишається невичерпною. Енергія серця, енергія мелодії кохання притаманна багатьом творам відомих письменників.
14 лютого прийнято відзначати День святого Валентина – свято на честь усіх закоханих. У цей день закохані дарують один одному спеціальні листівки у вигляді серця (валентинки), з побажаннями та зізнаннями в коханні. А ми пропонуємо Вашій увазі віртуальну виставку творів про кохання.


РОЗДІЛ 1. ВІЧНА ПІСНЯ КОХАННЯ

Кохати – значить бачити диво,
яке не бачать інші.

Франсуа Моріак
Ле Клезіо Ж.-М. Дієго і Фріда/ Ж.-М. Ле Клезіо. – Харків: Фоліо, 2011. – 219 с.

Дієго Рівера і Фріда Кало… Він – великий і геніальний . Вона – тендітна індіанська жриця кохання. Вони любили одне одного настільки, що не могли жити разом. Коли вони познайомилися вперше, він уже був відомим художником, а вона – юним дівчам. А потім були роки революцій і подорожей, болючий і болісний зв’язок двох людей, де переплелися взаємозалежність, жах самотності і бажання заподіяти страждання, мистецтво, секс і зрада, магія і жахи Мексики першої половини ХІХ століття…
Книжка класика сучасної французької літератури, лауреата Нобелівської премії 2008 року Жана-Марі Гюстава Ле Клезіо – це документальна біографія, автор якої ретельно дотримується фактів. Але історія кохання та мистецтва не може бути документальною, тим більше коли це стосується Дієго Рівери та Фріди Кало. Ця історія – на всі часи, вона нікого не залишить байдужим.


Гюго В. Собор Паризької Богоматері: роман/ В. Гюго. – Харків: фоліо, 2007. – 511 с.

Основу роману-легенди «Собор Паризької Богоматері» складає незмінний для всього творчого шляху зрілого Гюго погляд на історичний процес як на велике протиборство споконвічних джерел – добра та зла, милосердя та жорстокості, почуття та розсуду. Сюжет створено уявою автора, проте напевно відомо, що для опису собору та Парижу ХV століття, і навіть уїдливі дослідники середньовіччя не змогли знайти в сюжеті якихось серйозних історичних огріхів.
Головні діючі особи роману вигадані автором: циганка Есмеральда, архідиякон Клод Фролло, дзвонар собору Квазимодо (який вже давно перейшов розряд літературних тепажів). Але є в романі «персонаж», який об’єднує навколо себе всі діючі особи та збирає докупи практично усі основні сюжетні лінії. Ім’я цього персонажу винесено в назву твору Гюго. Ім’я це – Собор Паризької Богоматері.


Ремарк Е. М. Три товариші: роман/ Е. М. Ремарк. – Харків: Фоліо, 2007. – 430 с.

Роман «Три товариші» (1937) продовжує найвизначнішу для Ремарка тему – тему фронтової дружби, яка підтримує головних героїв, не дозволяючи їм остаточно зневіритися в житті. Тільки такі люди можуть протистояти бездушному світу гендлярства і суцільної байдужості та зневаги до людей, що охопили країну після Першої світової. Любов Роббі і Патриції – це те невимовне диво, що на нього вже і не чекають герої і яке відроджує сподівання, що людяність перемагає завжди.


Колочкова В. Провинциальная Мадонна: роман/ В. Колочкова. – М.: Эксмо, 2012. – 320 с.

Надя родила в семнадцать лет. Вне брака. Причем всю свою беременность проходила, не пряча счастливых глаз, сияя радостной улыбкой, и, несмотря на все уговоры, так и не открыла имени отца ребенка. Эта слабая на вид девочка оказалась удивительно сильной. «Упрямая» - говорили о ней одни, «блаженная» - уверяли другие. А Надя просто-напросто умела любить.



Бронте Е. Грозовий Перевал: роман/ Е. Бронте. – Харків: Фоліо, 2006. – 319 с.

Унікальний, неповторний талант англійської письменниці Емілі Бронте (1818-1848) повною мірою розкрився в єдиному її прозовому творі – романі «Грозовий Перевал», який без перебільшення можна назвати літературним шедевром.
«Грозовий Перевал» - найпрекрасніша і водночас найжорстокіша історія кохання, трагічного кохання сироти-батрака і дочки його хазяїв. Реалістичний у своїй основі, роман збагачений романтичною традицією і сприймається іноді як поема в прозі. 


РОЗДІЛ 2. МОВА ЛЮБОВІ, МОВА ЧУДОВА

Десь на дні мого серця
Заплела дивну казку любов.
П. Тичина


 Чемерис В. Л. Ордер на любов. Місто коханців на Кара-Денізі.  Засвіт встали козаченьки…: роман і повісті/ В. Л. Чемерис. – Харків: ТОВ «Бібколектор», 2013. – 444 с.

Роман «Ордер на любов» розповідає про часи загибелі українського січового козацтва і матері їхньої Запорізької Січі. На тлі сповнених пригодами подій, що визначили долю України, розгортається історія кохання запорожця Тараса й Оксани. До збірки також увійшли дві історичні повісті – «Місто коханців на Кара-Денізі» та «Засвіт встали козаченьки…».



 Кривенко М. Ностальгія/ М. Кривенко. – Львів: ЛА «Піраміда», 2007. – 204 с.

Проза Марії Кривенко – глибинно жіноча, інтелектуально наповнена та стилістично довершена. Вони пише про жінку, яка натхненна творчим генієм, жінку, яка мислить і думає, жінку, яка кохає і страждає, і для якої життя з усіма труднощами та негараздами – свято її земного існування. 
Героїні її книжок поруч з нами, інколи в жестах і життєвих ситуаціях, які описано в повістях чи новелах письменниці, в них упізнаємо ту чи іншу реальну особу. Ностальгічні настрої цих творів наскрізні й переважаючі. Страждати і сумувати – це гарно, - переконує письменниця.


 Дніпрова Г. Цвіте колюча тернина: роман/ Г. Дніпрова. – К.:Фітосоціоцентр, 2012. – 312 с.

За основу художнього роману взято реальні  події. Всі прізвища та імена героїв роману вигадані та не відповідають ніяким реально існуючим особам. Не шукайте на географічній мапі зазначених міст і містечок, у яких жили, любили та страждали герої роману, бо вони умовні. Фактично, всі описані події відбувалися по всій території України, в кожному місті та селі.
Цей роман про життя, але й не тільки…
Цей роман про любов…



Коцюбинський М. М. Тіні забутих предків/ М. М. Коцюбинський. – Харків: Фоліо, 2006. – 350 с.

В книзі зібрані найкращі твори класика української літератури Михайла Михайловича Коцюбинського (1864-1913), одного з найцікавіших майстрів українського слова.
Повість «Тіні забутих предків», здавалося б нехитра любовна історія двох дітей Карпатських гір. Стає духовним заповітом Коцюбинського – людські душі єднаються не тільки в любові, але й у смерті.


Українка Леся. Зоря поезії/ Леся Українка. – Донецьк: АТЗТ «Видавництво Донеччина», 2008. – 352 с.

До збірки ввійшли вибрані вірші, поеми та драматичні твори Лесі Українки, що стали класикою української літератури. Зокрема, «Лісова пісня» — прекрасна казка про любов і зраду. Вона приваблює людей глибоким філософським змістом, закликом до гармонії буття, до миру з власною душею.

РОЗДІЛ 3. КОЛИ ДВА СЕРЦЯ Б’ЮТЬСЯ В УНІСОН

Квітки любові розцвітають
Єдиний раз, єдиний раз.
Вони ніколи не вмирають
І вічно жалем ранять нас. 
                                                                                                                 О. Олесь 

 Несмашна Г. На струнах душі/ Г. Несмашна. – Полтава: ТОВ НВП «Укрпромторгсервіс», 2011. – 88 с.

 Поезія – це насправді музика душі, бо справжнє відчуття творчості народжується там. Це Божа іскра, яка дається не кожному, і чи горітиме вона насправді залежить від самої людини.
Сторінками цієї книги ви помандруєте у світ української любові, злагоди і краси. Цими почуттями зповна наділена збірка Галина Іванівна Несмашна. Сама назва збірки говорить про те, що тут у повній мірі буде розкрито внутрішній світ людини. Збірка містить вірші різної тематики: громадська, інтимна лірика та вірші-присвяти.


 Петрарка Ф. Канцоньєре/ Ф. Петрарка. – Харків: Фоліо, 2008. – 282 с.

6 квітня 1327 року в авіньйонській церкві Св. Клари геніальний італійський поет та мислитель Францеско Петрарка (1304-1374) вперше побачив жінку на ім’я Лаура. Тої ж миті він закохався – на все життя та без надії на взаємність. На честь мадонни Лаури поет почав складати вірші, які потім звів у збірку. Так з’явилася «Канцоньєре» - книга, яка стала однією з найпомітніших й найвидатніших в історії світової літератури та зробила безсмертним ім’я Франческо Петрарки.


 Туссейн А. Мужчина – Женщина/ А. Туссейн. – М.: ООО «ИПЦ «МАСКА», 2011. – 116 с.

Мужчины и женщины – две великие составляющие человечества, вечно враждующие и бесконечно любящие друг друга половинки, вечна тема искусства, быта, всей нашей жизни после рождения и после смерти. Им посвящены и представлены здесь избранные стихи, эссе, миниатюры.






 Баклай Н. Серцевина: поезії/ Н. Баклай – Лубни: Комунал. вид-во «Лубни», 2012. – 118 с.

У поетки зовсім не випадково з’явилася ця назва – «Серцевина». Її поезія завжди дзвеніла і дзвенить великими основоположними почуттями, без яких нема життя справжнього. Чи це жіноча любов, чи  любов до України, до свого народу, чи це поступ за правду – в побуті чи політиці – все настільки сильне, максималістське, що, здається, кожну грань слова на дотик – вона пекуча, могутня і разюча силою, що назви не має, а душу рве.



 Назаренко Л. Обличчям до Всесвіту/ Л. Назаренко. – Лубни: Інтер Парк, 2013. – 96 с.

Авторка збірок віршів для дітей «Віночок», «Веселковий світ», «Казкова планета» та збірки казок «Калейдоскоп казок», а також «Таємниці маленького сніговичка». Друкувалася в багатьох газетах та журналах України.
Збірка «Обличчям до Всесвіту» складається з двох розділів: «Матіолова ніч» та «Відлуння часу». Читаючі вірші Лариси Назаренко, ви поринете в чудовий світ її поетичного слова:
Доторкнися ніжно до руки
Й палко обійми мене за плечі.
У цей тихий і чарівний вечір
Ми забудем про свої роки.










Немає коментарів:

Дописати коментар