середу, 26 лютого 2014 р.

Книги-новинки

              Крістоф А. Грубий зошит. Доказ. Третя брехня: трилогія/ А. Крістоф. – Харків: Фоліо, 2013. – 383 с.

   Агота Крістоф (1935-2011) – відома письменниця  угорського походження, яка писала свої твори французькою. Дитинство письменниці припало  на часи Другої світової війни: у 1956 році вона залишає рідну Угорщину й оселяється у Швейцарії. Ці дві події – війна та еміграція – стали центральними темами її творчості. Романи «Грубий зошит» (1986), «Доказ» (1987) і «Третя брехня» (1991) утворюють трилогію, яку було перекладено понад тридцятьма мовами світу. 

Містка і лаконічна оповідь розгортається навколо історії довжиною в життя – одне життя на двох, адже перед нами незвичайні герої: брати-близнята, розвіяні виром війни. Це історія про те, що сімейні таємниці інколи краще не розгадувати. Про те, що найстрашнішим ворогом може стати рідний брат. Про те, що найсильнішого болю завдають найближчі люди. Про письменство, божевілля і тонку межу, яка їх розділяє…


 Токарчук О. Бігуни: роман/ О. Токарчук. – К.: ТОВ «КЕТС», 2013. – 416 с.

         Ім’я польської письменниці, психолога за освітою Ольги Токарчук (нар. 1962 р.) відоме не лише на її батьківщині, а й у всьому світі. Роман «Бігуни» приніс їй найпрестижнішу в Польщі літературну премію «Ніке».
         «Бігуни» - це переплетення кількох історій, об’єднаних загальним мотивом мандрів, поспіху, гонки. Це історія чоловіка, у якого під час зупинки у Хорватії зникла дружина; москвичка, котра одного разу вирішила не повертатися додому; вченого, що виявляє дивне захоплення неживими тілами. Однак це не збірка окремих оповідань, це типовий для Ольги Токарчук роман про сучасних кочівників, якими є усі ми.


 Несбьо Ю. Таргани: роман/ Ю. Несбьо. – Харків: Фоліо, 2013. – 381 с.

         Норвежець Ю Несбьо (нар. 1960 р.) у себе на Батьківщині спочатку став відомим як економічний оглядач (він закінчив Норвезьку школу економіки), потім як рок-музикант і композитор популярної групи «Di Derre», а наприкінці 90-х  ще і як письменник, автор серії романів про поліцейського Харрі Холле. Перший з романів серії – «Нетопир» (1997) – був визнаний кращим детективом Скандинавії, удостоївся у критиків звання «миттєвого бестселера» й приніс автору престижну премію «Срібний ключ». У видавництві «Фоліо» вийшли друком романи Ю Несбьо «Нетопир», «Червоногрудка», «Безтурботний», «Привид», «Мисливці за головами».
         У борделі Бангкока вбито норвезького посла. Харрі Холе вирушає до Таїланду, щоб суто конфіденційно розслідувати це вбивство. Опинившись у злачних місцях Бангкока, в опіумних кублах та стрип барах, він поступово розуміє, що не все так просто, як здавалося по первах. Таргани шурхотять за плінтусами… Хто ж вони? Проте Холе, незважаючи на всі перешкоди, докопається до істини і розкриє цю заплутану справу.


 Несбьо Ю. Безтурботний: роман/ Ю. Несбьо. – Харків: Фоліо, 2013. – 607 с.

         Харрі Холе й уявити не міг, у яку халепу вскочив. З одного боку, заплутана справа із пограбуванням банку, в розслідуванні якої виникло більше питань, ніж відповідей, а з іншого – загадкове самогубство його колишньої коханки, з котрою він провів останню в її житті ніч. Усе обертається проти Харрі. Схоже, комусь конче потрібно усунути його, хтось веде з ним дуже ризиковану гру. Та не був би він Харрі Холе, якби дозволив знищити себе…



  Хьюг П. Тиша: роман/ П. Хьюг. – Харків: Фоліо, 2013. – 509 с.

Петер Хьюг (нар. 1957 р.) – відомий сучасний данський письменник, чиї твор  перекладено понад 30 мовами світу. Його книжки виходять мільйонними накладами. Роман «Тиша» побачив світ 2006 року.
Каспер Кроне, клоун із світовим ім’ям і шанувальник Баха, відчуває людей як музику, визначаючи мелодію і тональність кожної людини. Одного разу до нього приводять дев’ятирічну дівчинку Клару-Марію, яка ніяк не звучить. Усередині дитини  - тиша. Невдовзі з’ясовується, що дівчинку було викрадено. Клара-Марія благає допомогти їй, і Каспер з головою поринає у хитросплетіння інтриг, де все змішалось: діти з паранормальними здібностями, гравці на ринку копенгагенської нерухомості, геодезисти та сейсмологи, циркові акробати, монахи із Східної церкви, гонщики-інваліди – і все це на тлі сучасного Копенгагена, химерного міста-лабіринта.


 Есаулов О. Ю. Антивірус/ О. Есаулов. – Луцьк: Волин. обл. друкарня, 2013. – 203 с.


Сергійко, який невдало грав у комп’ютерну гру «Побудуй Глюкландію», запрошений блазнем Великого Процесора на ім’я Дроник на гостину до Заекрання. З бажання Великого Процесора, несподівано для самого себе, Сергійко стає королем Глюкландії. І ось тут починаються справжні випробування: на країну нападають степняки. Що робити? Адже війна – це жертви з обох сторін. Який вихід із цієї складної ситуації знайде новий король Глюкландії? Чи зможуть допомогти йому друзі?..



 Савіано Р. Гоморра/ Р. Савіано. – Харків: Фоліо, 2013. – 447 с.

Тиражі, що вимірюються мільйонами примірників, переклади більш ніж 40 мовами, десятки літературних премій, екранізація, яка здобула Гран-прі Канського кінофестивалю… Це слава? Так. Але за цю славу Роберто Савіано (нар. 1979 р.), автор «Гоморри», змушений розплачуватися смертним вироком, що йому винесла неаполітанська мафія – сумнозвісна Каморра. З 2006 року, коли «Гоморра» вперше побачила світ, Савіано покинув Батьківщину та живе під цілодобовою охороною. Саме тому «Гоморра» - це не просто бестселер, це символ мужності письменника, який не побоявся кинути виклик беззаконню, корупції, брудним грошам та зброї…



 Памук О. Чорна книга: роман/ О. Памук. – Харків: Фоліо, 2013. – 669 с.

Сюжет - майже детективний: головний герой на ім’я Галіп кілька днів шукає раптом зниклого двоюрідного брата, відомого журналіста, майстра містифікацій і «поціновувача» чужих таємниць Джеляля Саліка та власну дружину Рюйю. Але ж насправді у «Чорній книзі», окрім реального світу, є багато інших світів і вимірів. Величезний та незбагненний Стамбул, у кварталах і закутнях якого веде розслідування Галіп, тисячолітня історія Османської імперії, що, перетворившись на сучасну Туреччину, так і не змогла знайти свого місця між Сходом і Заходом, і, насамкінець, переплетіння людських доль, потреб знайти себе, перетворившись в іншу людину…


Оз А. Пізнати жінку: роман/ А. Оз. – Харків: Фоліо, 2012. – 349 с.

Амос Оз ( Клаузнер; народився 1939 року в Єрусалимі) – відомий ізраїльський прозаїк і журналіст, лауреат премії Бяліка (1986) і премії Ізраїлю з літератури (1998).  Почесний доктор Антверпенського університету (2008). Твори А. Оза перекладено 38 мовами.

«Пізнати жінку» (1989) – історія колишнього агента спецслужби, справжнього професіонала, мисливця за чужими таємницями. Тяжко переживаючи смерть дружини, він іде у відставку, щоб присвятити своє життя доньці, яка хворіє на епілепсію. І тепер у нього нарешті з’являється час для того, аби проаналізувати власне минуле. «Пізнати жінку» - тонке психологічне дослідження, яке глибоко висвітлює сутність шлюбу.



Немає коментарів:

Дописати коментар