середу, 5 листопада 2014 р.

Пам’ятає визволений край.

28 жовтня – День визволення України від фашистських загарбників. 70 років тому радянські війська вийшли на сучасний кордон нашої держави. Цього дня ми вшановуємо пам’ять воїнів, які загинули в боях за визволення України, та населення, яке постраждало від дій фашистських окупантів.

Саме цій пам’ятній даті було присвячено засідання клубу «У дружньому колі». Розпочала захід працівник бібліотеки Наталія Мусієнко, яка розповіла присутнім про нелегкий шлях нашого народу у кривавій боротьбі за визволення. Сплюндрована окупантами Україна 1225 днів і ночей перебувала в епіцентрі нищівних ураганів, які двічі пронеслися її територією. Полум’я війни обпалило Україну найбільше з усіх тодішніх республік СРСР.
Далі слово було надане гостеві клубу, людині, яка намагається з’ясувати правду, дослідити події, що відбувалися на Лубенщині в період фашистської окупації 1941-1943 років. Це історик, краєзнавець Олександр Миколайович Карпенко. Він розповів присутнім про створення і діяльність патріотичної групи «Голос Батьківщини», яка діяла з квітня 1942 по вересень 1943 року в Лубнах і навколишніх селах. Олександр Миколайович зібрані матеріали видав окремою книгою «Покликані серцем», яку і презентував членам клубу. Також краєзнавець детально розповів про захоплення нашого міста німцями, житті наших краян в період окупації, про  масові розстріли та довгоочікуване визволення.
Присутні були вдячні за таку змістовну розповідь історику  і  одностайні в тому, що допоки такі люди, як Олександр Карпенко будуть займатися своєю улюбленою справою, ріка пам’яті не обміліє.
Насамкінець гість зупинився на нинішній ситуації в Україні, де зазначив, що цьогорічна пам’ятна дата проходить в неспокійний для нашої держави час. Уперше за 70 років наші воїни знову стали на захист кордонів своєї Вітчизни, і знову серця матерів повняться відчаєм і благають Всевишнього зберегти мир в Україні. Тож недарма захід завершився піснею «Мамина молитва», яка стала гімном всіх українських матерів.





Немає коментарів:

Дописати коментар