середу, 5 листопада 2014 р.

Тиждень  українського слова 


Людина без рідної мови -людина без душі.
Іван Огієнко.

Ми – українці. Живемо у вільній і незалежній державі – Україні. Розмовляємо рідною державною українською мовою. А мова у нас красива і багата, мелодійна і щира, як і душа українського народу. Традиційно, до Дня української писемності та мови, в бібліотеках Лубенської централізованої бібліотечної системи в рамках Тижня українського слова  проводяться святкові заходи, що сприяють вихованню поважного ставлення до державної мови, залученню читачів до читання українських книжок, зокрема поетичних творів. Це і бібліотечні квести, і години української мови, електронні презентації і літературні години.

Бібліотеки презентують змістовні та яскраві книжкові виставки: «О, мово рідна, що без тебе я!», «Від книги до світла, до знань, до життя» - ЦРБ ім. В.Малика, «Мова моя барвиста як осінь…» - Духівська СБФ, «Мова – зодчий народу» - Тарандинцівська СБФІ, «Віки творилася українська мова» - Михнівська СБФ, «Як намистинки, диво калинове» - РДБ ім. О. Донченка.

    Розпочався Тиждень українського слова  в ЦРБ ім. В. Малика (читальний зал) зустріччю  педагогів української мови та літератури з письменницею, членом Національної спілки письменників України Наталією Баклай.





   Кожного року 9 листопада наша держава святкує День української писемності та мови. «Повага до мови – повага до народу» - таку назву мала інтелектуальна гра з учнями Лубенського професійного училища, яка  відбулася   в   читальній   залі   Лубенської   центральної   бібліотеки   ім. В.К. Малика.
    Юнаки та дівчата брали активну участь у змаганнях та проявили якісні знання з української мови та літератури. А перемога, звичайно, дружба!








     А Олександрівська сільська бібліотека – філія (бібліотекар Лариса Жура) цього разу запросила на своє свято юних читачів-Віку Кононенко, Євгена  Матвієнка, Іру Ус, Олега Кононенка, Ярослава  Бойка та Анатолія Вральова. Юні мовознавці прийняли участь у годині української мови "Пізнаймо в серці рідне слово". Бібліотекар розкрила учасникам заходу  нові факти про витоки нашої мови, її місце серед інших слов'янських мов, походження і розвиток.








     
       Захід пройшов  у  вигляді захоплюючої гри  – подорожі, розгадувалися кросворди, вікторини. Під час проведення свята учні демонстрували глибокі знання мови, винахідливість, кмітливість, ерудованість і творчість, довели, що вони гідні нащадки великого українського народу.








Немає коментарів:

Дописати коментар