вівторок, 7 червня 2016 р.

Гостини у колі єврейських друзів

Роки незалежності в Україні принесли відродження українській єврейській громаді. Завдяки підтримці Американського єврейського розподільчого комітету «Джойнт» в багатьох містах почали створюватись громадські осередки. 1999 року, за ініціативи Олександра Ласутри та Семена Любарського, для єврейської спільноти міста відчинив свої двері громадський культурний центр «Хесед-Шофар», початковою метою якого було допомога місцевим єврейським родинам. Але не хлібом єдиним живе людина.
 На сьогодні «Хесед-Шофар»  є культурним осередком, доступним усій лубенській інтелігенції. Центр співпрацює з різними громадськими організаціями та державними установами Лубенщини, серед яких і центральна районна  бібліотека імені Володимира Малика. Уже протягом двох років книгозбірня  та єврейська громада сприяють реалізації програми «Сефер» (книга),  в рамках якої відбуваються тематичні заходи з популяризації культур та традицій наших народів.
Наприкінці травня два жіночі клуби «У дружньому колі» (центральної районної бібліотеки імені Володимира Малика) та «Хаверім» (єврейської громади) провели спільне засідання.
Розпочався захід презентацією клубної  діяльності, Аделіна Хенкіна та Наталія Мусієнко ознайомили присутніх з життям своїх осередків. А далі учасники заходу отримали унікальну можливість дізнатися багато нового про традиції, звичаї та символіку єврейського народу, а також історію створення держави Ізраїль.
Аделіна та Геннадій Хенкіни детально зупинилися на характеристиці традиційних свят юдейців: Рош Ха-шана (Новий рік), Песах (свято Виходу з Єгипту), Шаббат (субота), Пурим (веселе  свято порятунку) та Суккот (свято врожаю). Знайомитися з культурою іншого народу через його символи завжди цікаво та пізнавально. До уваги присутніх була презентована найважливіша юдейська атрибутика, а саме: мезуза, шофар, мінора, кіт, цицит та шестикутна зірка Давида, котра нагадує про сім днів створення світу та символізує небесне та земне. Так, як більшість присутніх жінки, то їм цікаво було дізнатись про традиції, закони та особливості єврейської кухні, адже це одна з найдавніших кухонь світу.  З’ясували, що означає вислів «кашерна їжа» та скуштували    мацу – прісні хлібці, схожі на ті, якими в давнину харчувалися євреї під час втечі з Єгипту. 
Це далеко не повний перелік того, що демонстрували гостинні і привітні господарі «Хесед-шофару», знайомлячи нас  з традиціями свого народу. Зустріч видалася насиченою і цікавою, додала нових знань та розважила. Були й пісні, і анекдоти, і розповіді, а Любов  Перебийніс (керівник творчої  майстерні  общини),  провела з присутніми майстер-клас з виготовлення  троянд із серветок. А ще звучали пісні землі Ізраїлю, фоновий музичний супровід забезпечив Геннадій Степанов. На закінчення присутні зробили спільне фото. 






Немає коментарів:

Дописати коментар