неділю, 24 січня 2021 р.

«Таємна влада поезії Павла Тичини»

      27 січня виповнюється 130 років від дня народження Павла Григоровича Тичини (1891-1967), українського поета, державного та громадського діяча.

    У давньогрецькій міфології є образ геніального співця, винахідника музики і віршування  Орфея. Його мистецтво могло творити чудеса: приборкувати диких звірів і навіть зрушувати скелі. Це казкове ім`я стала синонімом  поета, співця, музики, тобто всебічно обдарованої людини. Такою особистістю був і Павло Тичина – поет, художник, композитор, хоровий диригент, - людина багатогранного таланту, можливості якої, на жаль, не були повністю реалізовані через жорстокі обставини культівської тоталітарної доби.

     Свою любов до Павла Тичини як геніального поета висловив Володимир Сосюра у романі «Третя Рота: «Я любив і люблю  Тичину як нашого великого поета. Хоч і люблю в нім не все. Багато він дає до друку так звані  поетичні відходи з його творчої лабораторії, що непокоїли і непокоять мене, бо я знаю, який це гігант, і стає боляче, коли він іноді, і не зовсім іноді стріляє з гармат горобців.

Але не дивлячись на це, Тичина геній, і таким він є не тільки для нас, а таким залишається для наших нащадків, коли ми мовно не зникнемо як нація».

Творчий шлях поета позначений болісними роздумами, тривожними передчуттями, художніми вершинами і невдачами. Однак в історії української літератури постаті співця «Сонячних кларнетів» немає рівних за глибиною осягнення гармонії світу, за емоційністю, символічною наповненістю подій та оригінальністю віршованих інтонацій.

      В творчості Павла Тичини є і співоча любовна та пейзажна лірики, і глибинні роздуми про найскладніші філософські явища. Музичність поезій митця викликала захоплення не лише в часи їх творіння, але й сьогодні. Слова в його віршах – це не просто слова, а ноти, звуки музичних інструментів.  Геніальна поезія «раннього» Павла Тичини назавжди залишиться  однією з найпрекрасніших сторінок нашої національної культури.

    Декілька віршів співця «Сонячних кларнетів покладено на музику. Послухати  їх та почути живий голос Павла Тичини  ви зможете перейшовши за посиланнями.

https://www.youtube.com/watch?v=kn0LqPTy5ZI&feature=emb_logo

https://www.youtube.com/watch?v=tz6MHoMvmGU

https://www.youtube.com/watch?v=raiWYvMBKAI

https://www.youtube.com/watch?v=iyzWwwLJ794



Немає коментарів:

Дописати коментар