четвер, 21 січня 2021 р.

 Знакова подія в історії нашої держави

     22 січня в Україні відзначають державне свято - День Соборності України. 

  У тяжкій і тривалій боротьбі за національне визволення, утвердження власної державності  наш народ не раз переживав як гіркі, так і радісні події.

Одна з таких сторінок нашого минулого - боротьба українського народу за соборність своїх земель. Так розпорядилася історія, що упродовж століть наш народ та землі України були розрізнені, належали до інших держав. Тож споконвічною мрією українців було об'єднання розрізнених частин України в межах однієї держави. Західноукраїнські землі входили до складу Австро-Угорщини. Тут, на відміну від східних земель, українці мали ряд політичних свобод і всебічно розвивали культурне та громадсько-політичне життя.

    Для того, щоб пригадати,  як з’явилося це свято в історії нашої держави, Лубенською центральною бібліотекою імені Володимира Малика оформлена книжкова викладка «День Соборності на відстані часу». Матеріали виставки перенесуть читача на початок  минулого століття нашої країни, в той пам’ятний день 22 січня 1919 року, коли на Софіївському майдані в Києві було урочисто проголошено Акт злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки.

    День Соборності – це не лише важливе національне свято, а й привід для того, щоб ще раз осмислити пройдений нашим народом шлях до державності, щоб зробити правильні висновки та взяти все цінне з повчального історичного досвіду.


Немає коментарів:

Дописати коментар