вівторок, 22 червня 2021 р.

Працювати заради успіху

          18 червня на базі Публічної бібліотеки імені Володимира Малика відбувся семінар-практикум для бібліотечних працівників сільських бібліотек-філій. День професійного спілкування видався інформаційно насиченим та пізнавальним. Лейтмотивом, домінантою зустрічі слугувала теза Hanri Forda «Об’єднуватися разом – початок, бути разом – прогрес, і працювати разом – успіх». Переконливим аргументом даних слів стали виступи заступника начальника Управління культури і мистецтв виконавчого комітету Лубенської міської ради Світлани Степанівни Васюк та директора Публічної бібліотеки ім. Малика Валентини Сьомак, які звернули увагу присутніх на законодавчі новації останніх місяців, а саме процес реорганізації в галузі культури, зокрема у бібліотечній сфері, зауваживши, що реформування відбувається з дотриманням усіх необхідних законодавчих норм та вимог.

Бібліотекарі отримали відповіді на питання, що стосуються організаційних та правових основ діяльності бібліотечних закладів у новій громаді та їх соціальних гарантій. Світлана Степанівна зазначила, що бібліотечна мережа є частиною великого колективу, де завжди можна розраховувати на допомогу і підтримку. У цьому контексті важливим є розвиток бібліотек як загальнодоступних, інформаційних, освітніх і культурних центрів, тож попереду ще багато справ, які потребують вирішення, зокрема, утримання приміщень у належному стані, здійснення поточних ремонтів, забезпечення новою літературою та сучасним комп’ютерним обладнанням. Але бібліотекарі, теж не повинні стояти осторонь від своєї місцевої громади, вони мають активно працювати з населенням, у партнерстві з закладами освіти, культури та громадськими організаціями. Спільна діяльність дозволить покращити якість надання інформаційно-культурних послуг у Лубенській територіальній громаді. 


Серед важливих питань що розглядалися в ході професійного навчання було інформування про роль та функції бібліотек в рамках проекту Міністерства цифрової трансформації «Дія. Цифрова освіта». Завдяки співпраці з ВГО Українська бібліотечна асоціація з Міністерством цифрової трансформації бібліотечні заклади громад долучилися до мережі хабів цифрової освіти на порталі «Дія. Цифрова освіта». Бібліотекар відділу інформаційного сервісу Віталіна Курильчук розповіла присутнім про можливості національної онлайн-платформи з освітніми серіалами та про державні послуги, які вже надаються онлайн. Виходячи з цього, завдання, яке наразі стоїть перед бібліотекарями – це удосконалення своїх знань, вмінь, навичок та компетенцій у цифровій грамотності, аби надалі сприяти активному залученню до цього процесу жителів громади.

Керівництво Публічної бібліотеки ім. В. Малика має амбітну мету, щоб кожна сільська бібліотека стала багатофункціональним, відкритим простором з комплексним поєднанням якісного літературного фонду, місця для зустрічей та спілкування, де кожен мешканець буде мати доступ до мережі Інтернет та цифрових знань. Час від часу ми чуємо про відкриття кардинально переформатованих бібліотечних закладів у ковокінг-простори, медіа-центри, бібліохаби. Є такий позитивний приклад і у нашій області – це культурно-освітній центр Smart Простір у смт Козельщина, де завдяки благодійній організації Smart Fondation здійснено кардинальне оновлення інтер’єру. Фоторозповідь про перевтілення старої двоповерхової будівлі Козельщинської книгозбірні колегам презентувала провідний методист Наталія Мусієнко. 



Сільські бібліотеки володіють фондами, обсяги яких перевищують можливість людини до сприйняття. Розкрити фонд і зробити його доступним для широкого загалу користувачів – основне завдання бібліотеки. Виконанню цього завдання слугує розгалужена система каталогів та картотек, яка є складником довідково-бібліографічного апарату бібліотеки. Тож практичну частину професійного навчання було присвячено організації та веденню алфавітного каталогу, який, одного боку є найпростішим інструментом пошуку інформації, а з іншого – є цілісною системою накопичення інформації в алфавітному порядку. З власним досвідом популяризації інформаційно-пошукової культури серед дітей та юнацтва поділилися завідуюча Березотіцькою СБФ Лариса Павлунік та бібліотека І категорії відділу обслуговування Лариса Гончарук. 

І вже традиційно, бібліотекарі відділу обслуговування своїм колегам презентували нові надходження літератури за Програмою поповнення бібліотечних фондів від Інституту української книги. Цього разу тематична підбірка мала назву «Літо. Діти. Нова книга.»










  


Немає коментарів:

Дописати коментар