четвер, 20 жовтня 2022 р.

 Промоція книг та читання у фокусі уваги бібліотекарів Лубенської громади

Роль книги в житті важко
переоцінити, і саме бібліотекарі
найбільше переймаються тим,
яке місце займає книга та читання
в структурі інтересів сучасного
громадянина. Це питання стало темою семінару «Промоція читання
та залучення користувачів: підходи і можливості» який відбувся на базі
Публічної бібліотеки ім. В.Малика. В ході професійного спілкування,
учасниками якого були завідувачі сільських бібліотек-філій,
обговорювали кращі практики залучення до читання, світові тенденції
та інноваційні підходи популяризації книги.
Наталія Мусієнко, провідний методист Публічної бібліотеки ім. В. Малика, зазначила, що діяльність щодо промоції книги та читання необхідно розглядати як пріоритетний напрям у бібліотечній роботі та ознайомила колег з проєктом Стратегії розвитку читання на 2021 – 2025 роки «Читання як життєва стратегія». Також увазі присутніх було запропоновано різні за формою та змістом практики.
Із оглядом цікавих та незвичайних проєктів із розвитку читання у бібліотеках світу виступила Лідія Іваненко, методист І категорії Публічної бібліотеки ім. В. Малика. Про бібліографічну складову процесу рекомендації та популяризації документів розповіла Наталія Замараєва, провідний бібліограф бібліотеки Малика.
Невід’ємною складовою іміджу бібліотеки у громаді є її присутність у соціальних мережах, де відбувається активна комунікація з інтернет-аудиторією. Саме питання інформаційного наповнення бібліотечних блогів, сторінок філій у соціальній мережі Фейсбук було у фокусі уваги виступу Наталії Шостак, бібліотекаря ІІ категорії філії № 1 Лубенська міська бібліотека для дорослих ім. В. Леонтовича. Бібліотекарі отримали чіткі підказки та слушні поради щодо підтримки інтернет-платформи з цікавим та корисним контентом.
Одним із дієвих методів промоції читання є зустрічі з письменниками. Відома українська письменниця Ірена Карпа зазначала, що люди часто починають читати, коли вони бачать автора чи авторку наживо. Саме про вдалий приклад проведення івент заходів з творчими особистостями краю поділилася Наталія Шабля, завідувач філії № 7 Вільшанська сільська бібліотека. 
Значиму роль книжкової виставки в промоції книги у своєму виступі висвітлила Лариса Гончарук, бібліотекар І категорії відділу обслуговування бібліотеки Малика. Вона надала декілька креативних ідей щодо естетичного оформлення експозицій. Завідувач філії № 5 Березотіцька сільська бібліотека Лариса Павлуні, продовжуючи дану тему, відзначила особливу роль популярної нині книжкової виставки- інсталяції як одного із дієвих засобів впливу на формування читацької уваги серед дитячої та юнацької спільноти. Саме Березотіцька філія у своїй діяльності досить активно використовує просторові композиції у своїй діяльності.
Професійне спілкування бібліотечних працівників було досить динамічним та дієвим. У доволі непростих умовах сьогодення бібліотеки беруть на себе соціальну відповідальність, пропонуючи актуальні і привабливі інформаційні послуги, що сприяють підтримці інтересу до читання в будь-якому віці, відкривають можливості для навчання впродовж життя, сприяють особистому розвитку людини - вільної, освіченої, здатної критично мислити. 
 











Немає коментарів:

Дописати коментар