середу, 27 січня 2016 р.

  Слава, слава Україні і її народу,
         Що своїм життям безцінним
                          Захищав свободу!


«А на Аскольдовій могилі український цвіт»


Ми схиляємо голову перед Героями, які віддали своє життя за вільну Україну 29 січня 1918 року біля поліського села Крути.
Ця героїчна й водночас трагічна подія знаменувала початок нової епохи національного пробудження українців, усвідомлення нашого права жити на власній землі та святого обов’язку – боронити її.
До цієї дати працівники районної бібліотеки для дітей ім. О.Донченка оформили книжкову виставку «Через Крути в майбуття».
Діти мали можливість ознайомитися з найрізноманітнішими матеріалами тих надзвичайно трагічних подій. На виставці представлені художні твори, публіцистика різних часів та спогади нечисленних учасників бою, яким вдалося вижити, а також історичні, архівні матеріали та статті, в яких розкривається хід трагедії, героїка подвигу юнаків України в ім’я своєї Вітчизни.
Крути, без сумніву, були, є і будуть, завдяки героїзмові хоробрих студентів, однією з найгероїчніших сторінок нашої історії.
   Кров під Крутами не була пролита марно. З неї, наче з безсмертя, розцвітають пелюстки Волі.
Так, з того пам’ятного 29 січня 1918, ми ще довго йшли кривавою дорогою випробувань до того часу, коли Україна державою увійшла в світ. І любов до рідного краю, зароджена в серцях найкращих представників українського студентства, так само яскраво й незнищено палає нині і в наших серцях – майже сто років після Крут.


Сьогодні в Україні знов зима,
пробиваються промінчики
сонця крізь тривогу.
Сьогодні в Україні йде війна,
та віримо у нашу перемогу!

Немає коментарів:

Дописати коментар