пʼятницю, 22 січня 2016 р.

День  Соборності  відзначають у бібліотеках  Лубенщини.



   
Ми вірим в майбутнє твоє, Україно!
Говорять сьогодні дорослі й малі.
Бо ти в нас – найкраща, бо ти в нас єдина,
Немає такої, як ти, на землі.
     

Історична веб-мандрівка «Соборна, вільна, єдина»



       До Дня Соборності України в інформаційному відділі Лубенської центральної районної бібліотеки ім. В. К. Малика була проведена історична  веб-мандрівка «Соборна, вільна, Єдина». Самостійний пошук інформації про події, що передували становленню цього свята, дали змогу користувачам-студентам практично закріпити свої знання. Користувачі дізнались про те, що соборність українських земель має глибоке історичне коріння, спирається на споконвічну мрію народу про власну незалежну, соборну державу та є результатом складного і довготривалого процесу.






УКРАЇНА – ДЕРЖАВА ЄДИНА

         День 22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря як велике державне свято. Cаме тоді на площі перед Софією Київською було урочисто проголошено злуку Української народної республіки і Західноукраїнської народної республіки.
       До вшанування цієї пам’ятної події долучилися і працівники районної бібліотеки для дітей ім. О.Донченка. До уваги юних читачів та гостей бібліотеки була запропонована виставка «Україна – держава єдина». Відвідувачі мали змогу познайомитися з історичними подіями, що передували цьому дню, державною символікою нашої Батьківщини, пригадати імена діячів, які доклали зусиль до становлення її незалежності. 
       Запропоновані матеріали виставки стали актуальним нагадуванням про непорушну єдність та духовну цілісність нашої держави та її народу. Адже сьогодні кожен відкриває своє серце для любові до Неньки-України, хвилюється за долю Донбасу, що палає у вогні, і вірить, що свято соборності знову об’єднає усіх своїм покровом.
       Ніби звертаючись до нас із далекого 1919 року, один із творців Акту Злуки, державний секретар ЗУНР Лонгин Цегельський, говорив про день 22 січня: «Це така дата, що її виучувати будуть напам’ять українські діти грядущих поколінь побіч таких дат, як дата Хрещення Русі, як битва над Калкою, як битва під Полтавою або зруйнування Січі». Його слова стали справді пророчими.



  В Литвяківській сільській бібліотеці для користувачів всіх вікових категорій організована книжкова виставка «Соборна та єдина наша ненька Україна». На виставці зібрані періодичні видання та  книги, які розкривають для читачів тему об’єднання українських земель, неподільності  української  держави  та єдності  її  народу.



Україна Соборна – моя гордість і слава!


       В  Солоницькій  сільській  бібліотеці   напередодні  великого  свята українського народу зібралися користувачі різного віку, щоб  поговорити про   ідею  соборності, яка і стала загальнонаціональною мрією.      Бібліотекар Сніжана Кириченко розповіла  про  величезні жертви, віддані на вівтар волі і незалежності та закликала  кожного з присутніх бачити в своїх мріях і боротися за єдину соборну, вільну і незалежну Україну.


Немає коментарів:

Дописати коментар