пʼятницю, 18 серпня 2017 р.

Незабутній Олесь Донченко

(літературний портрет)

 Шумує сад, обтяжений плодами,
Який ти сам колись тут посадив,
     Олесю Донченко, ти завжди з нами,
 І твори з нами, повні світлих днів.
    Цього року Україна і, зокрема, Лубещина відзначає 115 років від дня народження невтомного творця і заспівувача української дитячої літератури Олеся Донченка.
    Тридцять років О.Донченко плідно працював на ниві дитячої літератури. Він був добрим другом, учителем і порадником дітей. Його твори багатьом поколінням читачів відкривали світ, допомагали обрати життєві шляхи, вчили жити за законами людяності. 

    З Лубнами пов’язані найголовніші сторінки життя і творчості О.В.Донченка. Тут він учився, одружився, надрукував свій перший вірш, написав кращі твори. Безмежною любов’ю переповнювалося його серце серед зеленого лубенського роздолля, яке додавало сил, надихало на нові творчі відкриття. 
   Лубенці глибоко шанують пам’ять про відомого письменника, улюбленця юних і дорослих читачів. Іменем Олеся Донченка названо дитячий парк, одну з вулиць у мікрорайоні №1. Його ім’я присвоєно нашій дитячій бібліотеці та літературному об’єднанню при редакції газети «Лубенщина». В ЗОШ №4 діє музей О.Донченка. Продовжує цвісти і плодоносити посаджений О.Донченком сад у власній садибі на площі Олексія Бекетова, яка особливо примітна завдяки меморіальній дошці, присвяченій письменнику.
      Вшанували світлу пам’ять славнозвісного земляка і працівники районної бібліотеки для дітей. В стінах книгозбірні була проведена літературно-краєзнавча година, присвячена життєвим стежкам і творчій спадщині Олеся Донченка.
Захоплююча розповідь  бібліотекарів РДБ, на певний час перенесла дітлахів у ті далекі часи, коли Олесь Донченко, припадаючи до рідної землі, черпав з неї натхнення, відкривав світ суперечливих і незбагненних людських стосунків. А згодом, пропустивши все це через призму своєї крилатої душі, дарував читачам неповторні миті спілкування з літературою.
Діти з великим задоволенням і цікавістю ознайомилися з творчим доробком письменника. Адже він володів талантом захоплювати юних читачів із перших рядків своїх творів і завжди знаходив ключик до їхніх сердець. Тому ніколи не піде у небуття літературна спадщина нашого славного земляка.
        Читайлики веселилися разом з літературними персонажами, вболівали за своїх улюблених героїв, стали безпосередніми учасниками конкурсів, ігор та вікторин. Охоче ділилися своїми враженнями від прочитаних книг письменника. Дуже збентежила дітлахів пригода з Петрусем, яка може трапитися з кожним та історія з Катрусею, яка закінчилася благополучно. Діти отримали часточку добра, тепла та порцію позитивних емоцій.
      Також бібліотекарі презентували своїм відвідувачам книжкову виставку «Творчими шяхами славного земляка».
        Ми пам’ятаємо Олеся Донченка сьогодні, завтра, завжди і дуже пишаємося тим, що наша бібліотека носить його ім’я.





Немає коментарів:

Дописати коментар