суботу, 19 серпня 2017 р.

У Вовчику відзначили свято Маковія 

       У селі Вовчик, на Лубенщині, в сільській бібліотеці відбулася зустріч, приурочена до релігійного свята "Медовий спас" або "Маковія", яке асоціюється з дозріванням врожаю та меду. Організували та провели свято центральна районна бібліотека імені Володимира  Малика, територіальний центр соціального обслуговування Лубенської РДА та Полтавська обласна молодіжна громадська організація «Твій Світ». 

     Відкрила захід завідувач Вовчицької сільської бібліотеки Людмила Ревуцька захоплюючим екскурсом у народні традиції «Медового спасу». Вона розповіла, що  за давнім звичаєм на Медовий Спас віруючі приносять у храми мед для освячення. Традиція ця пов’язана зі стародавньою настановою – перший урожай приносити Богові і лише після цього споживати самим. Цього дня у храмах також освячують букети з трав та квітів – «маковійчики». Здавна вважається: якщо не освятити квіти на Маковія, то не буде квітнути господарство.
     Учасниками заходу стали особи похилого віку та представники зовсім юного підростаючого покоління, аби у діалозі та спільній діяльності вчитися зберігати давні традиції.  Тож, на учасників чекав і майстер клас від завідувача відділення соціально-побутової адаптації територіального центру. Вона розповіла про послуги, які надаються відділенням та  разом з присутніми прикрасила «Маковійчика». 
      Крім того, родинну і затишну атмосферу  свята  створили і завдяки спільному приготуванню шуликів, традиційної української страви — поламаних на шматочки пісних коржів, залитих маковим сиропом.  Захід відбувся в рамках проекту «Організація роботи волонтерських соціальних пунктів допомоги для мешканців віддалених сіл Лубенського району, які постраждали від націонал- соціалізму», за підтримки Німецького федерального фонду «Пам'ять. Відповідальність. Майбутнє» в рамках програми «Місце зустрічі:діалог». 







Немає коментарів:

Дописати коментар