четвер, 8 лютого 2018 р.

Жуль Верн – невтомний мандрівник, письменник та вчений

8 лютого 2018 року виповнилося 190 років від дня народження відомого французького письменника, одного із засновників жанру наукової фантастики, географа, мандрівника Жуля Верна. До цієї ювілейної  дати на абонементі центральної районної бібліотеки імені Володимира Малика  оформлено книжкову поличку «Геніальний мрійник і фантаст». 
 Жуль Верну випало рідкісне щастя прожити  цілих три життя: одне наяву, друге – у мріях, а третє – у своїх творах. Літературна спадщина письменника досить вагома та значима: 66 романів,більше 20 повістей і оповідань, понад 30 п’єс, кілька документальних та  наукових робіт. Твори Жуль Верна перекладено на 148 мов світу. Відрадно, що привілей перекладати свої романи російською мовою  він надав саме українській письменниці Марко Вовчок. 
     Творчість письменника – це ціла низка незвичайних, захоплюючих подорожей: повітряних, морських, космічних та арктичних,- це таємниці минулого і мрії про майбутнє, а також цілий всесвіт знань про природу, історію, культуру, звичаї різних часів і народів, про рідну Землю та космічні простори. Жуль Верна називають Нострадамусом хӏх століття. І недарма! Із 108 фантастичних гіпотез та наукових ідей, висунутих у його романах, 64 були реалізовані вже у середині хх століття. Щоб досягти таких висот у творчості письменнику доводилось наполегливо та багато працювати, а щоб не загубитися у безлічі наукових матеріалів, він створив власну картотеку, яка налічувала двадцять тисяч записів. 
      Жуль Верн – один із найпопулярніших  письменників світу. Його творами зачитувалось не одне покоління і нині романи автора про науку та незвичайні пригоди і подорожі продовжують ворушити розум все нових і нових читачі. 






Немає коментарів:

Дописати коментар