четвер, 8 лютого 2018 р.

Бібліотека – простір вільного спілкування та толерантності

    Основою суспільства, яке будується на демократичних засадах є  мирне співіснування та взаєморозуміння його громадян. Бібліотеки Лубенської ЦБС активно працюють над згуртуванням громади міста та району і є  просторами єднання та толерантності. Новий бібліотечний проект «Дві культури, два народи - одна земля» покликаний познайомити жителів Лубенщини з культурою та традиціями єврейського народу, який вже понад  два століття живе на полтавській землі. Разом з  Бібліодесантом центральної книгозбірні,  який розпочав свою роботу в 2018 році, до села Вовчик завітала і представник єврейської громади Любов Перебийніс. 
У Вовчицькому ліцеї вона познайомила учнів 5- 7 класів з давніми традиціями відзначення єврейського зимового свята Ту би-Шват (нового року дерев) та запросила хлопчиків та дівчаток до танцювального майстер-класу. Провідний методист ЦРБ Тетяна Сафронова обговорила з дітьми правила толерантної поведінки та запропонувала взяти участь у  вправі «Привітайся з другом». Бібліотекар  центральної районної бібліотеки імені Володимира Малика Лариса Гончарук та координатор міжнародної спільноти Volunteer Community Любов Перебийніс запросили учнів на майстер-класи. Діти із захопленням взяли участь у виготовленні ляльки-мотанки та родинного дерева. Зустріч подарувала юним  учасникам безліч позитивних емоцій  та нові знання про традиційні  цінності українського та єврейського народів. 
      Завідувач Вовчицької бібліотеки Людмила Ревуцька  запросила активних читачів старшого віку до сільської книгозбірні на знайомство з єврейською культурою та літературою. Тетяна Сафронова познайомила учасників зустрічі з цікавими історичними фактами з минувшини нашого краю та розповіла про лубенську сторінку життя класика світової літератури Шолом – Алейхема. Відвідувачі мали змогу переглянути уривок з п’єси  за мотивами твору письменника «Тев’є-молочар» та послухати вірш Максима Рильського   присвячений єврейському народові. Людмила Ревуцька презентувала відвідувачам твори єврейських письменників Григорія Полянкера, Овсея Дриза, Рувима Фраєрмана представлених на книжковій викладці. Школярі мали можливість також дізнатися про діяльність єврейської громади, яка незабаром відзначатиме  своє  двадцятиліття з вуст  Любові Перебийніс .
     На завершення заходу учасники із задоволенням пригостилися традиційною єврейською стравою -  хумусом. 
  Допомогу в організації заходу надав відділ культури та туризму Лубенської РДА та ГО «PRєDKI» за підтримки народного депутата України Костянтина Іщейкіна. 













Немає коментарів:

Дописати коментар