пʼятницю, 1 березня 2019 р.

ЖІНКА.КНИГА.ВЕСНА


      Сьогодні бібліотекарки Лубенської ЦБС прокинулися від дивного сяйва, що струмує з вікна. Перший весняний промінь, такий яскравий, що до нього ще не звикли очі, видасться дивом, безпричинно-радісним дарунком долі. От і дочекалися весни… Це – закон природи. Й одвічна мудрість життя …
Радіо й телебачення захлинаються від подій і сенсацій. Чоловіки розпинаються за політику й економіку. А сільські бібліотекарки поспішають на практичні заняття по УДК та оголошений центральною книгозбірнею імені Володимира Малика флешмоб «ЖІНКА. КНИГА. ВЕСНА»










    Чого хочеться навесні? Звичайно ж, легкості, оновлення, наснаги та оптимізму! Доповнити атмосферу можуть лише хороші книжкові історії. Отож, зустрічайте весну з чудовими книгами, котрі щойно поповнили фонди нашої бібліотеки!
Як казала героїня одного з кінофільмів, якщо у чоловіків є свої справи, вони спокійно можуть зайнятися ними, адже книги, про які ми сьогодні говоритимемо, думаємо - більше зацікавлять жінок. Дорогі, милі, чарівні лубенки, чекаємо вас у нашій бібліотеці й зичимо приємного читання! І пам’ятаймо: це – наша весна!

    Бату Ж. Франческа. Повелителька траєкторій : хроніки / Дорж Бату.- Л.: Видавництво Старого Лева, 2018.- 304 с.
     У минулому Андрій Васильєв працював ведучим новин і готував репортажі з гарячих точок. А сьогодні він — оператор корекції траєкторій Центру керування польотами Національного управління з аеронавтики та досліджень космічного простору США.Герої його книжки, працівники НАСА, відповідають за траєкторії і орієнтацію сателітів, а також за підведення космічних кораблів на підхідні орбіти до міжнародних космічних станцій. У часі космічних робочих буднів з Доржем, його напарницею Франческою, полковником Вескоттом, Сарою, професором Расселом та іншими постійно трапляються кумедні та незвичайні історії. Найчастіше у різні халепи потрапляє сицилійка Франческа. Усе, до чого вона торкається, вибухає, горить і розбивається... А космос близько.



    Вікінг М. Маленька книга хюґе. Як жити добре по-данськи / Мік Вікінг .-Х.: Клуб Сімейного Дозвілля, 2018.- 288 с.
     Вважається, що в Данії живуть найщасливіші люди у світі. Один із секретів їх щастя криється в тому, що данці називають «hygge». Прочитати це слово куди простіше, ніж дослівно перекласти, адже його значення означає атмосферу та душевний спокій, які дарує особливе оточення. Воно стало справжнім культурним феноменом, а його вивчення набуло популярності в останні роки.
     «Маленька книга хюґе. Як жити добре по-данськи» - путівник по хюгге, який навчить помічати дрібниці та жити щасливо в оточенні правильних людей і речей.
Завдяки книзі «Маленька книга хюґе. Як жити добре по-данськи» читач дізнається:яке значення для створення хюґе грає світло,про бюджет хюґе, як створювати затишок поза домом, про хюґе як соціальну підтримку та багато іншого.


   
  Екерстрьом  Л.А. Лаґом / Лола А.Екерстрьом ; пер. з англ. Н.Лавської.- К.: Видавнича група КМ БУКС, 2018.- 192с. : іл.
     Лаґом — це щось значно більше, ніж просто помірність, з якою зазвичай асоціюють цей шведський стиль життя. Це не лише коротке слово, що глибоко вкорінилось у свідомість шведів, — у ньому криється ціла філософія, що допоможе не тільки жити щасливим і повноцінним життям, а й віднайти для себе справжню рівновагу.

      Карачина М. Never Stop / Марі Карачина ;  пер. з рос.С.Дворницького.- Л.: Видавництво Старого Лева, 2018.- 224 с. 
     Хочете змінити своє життя, але не наважуєтеся зробити перший крок? Мрієте стати стрункими й здоровішими, та не знаєте з чого почати? Намагаєтеся подолати стрес та впорядкувати свої думки? Не відкладайте «на завтра». Ця книжка — добрий спосіб почати позитивні зміни вже сьогодні. Марі Карачина — учасниця світових марафонів та півмарафонів, фітнес-тренер та засновниця клубу «Skinny&Strong», переконана, що біг — це значно більше, аніж просто вид спорту. Це спосіб впорядкувати своє життя, загартувати дух та силу волі, навчитися ставити цілі й досягати їх. Адже рух — це життя. А книжка, яку ви тримаєте у руках, — лише маленький стимул, перший крок, щоб змінити звички та почати вдосконалювати світ навколо вас. Тож одягайте кросівки і never stop!


     Лендон М. Анна і король Сіаму : роман / Маргарет Лендон; пер. з англ. Г.Яновська.- Х.: Ранок, Фабула , 2018.- 576 с.
     В основі цієї дійсно видатної книги — біографія Анни Леоновенс, жінки, яка була наставницею 38 дружин і незліченної кількості дітей короля Сіаму Монгкута. Англійка, чарівна і стримана шкільна вчителька, запрошена до екзотичного східного двору, з перших кроків стикається з волею і бажаннями нічим не обмеженого східного владики. А тим часом в країні зріє політична змова, ситуація готова буквально вибухнути, і для Анни з королем залишається єдиний вихід — стати союзниками в боротьбі за порятунок країни від могутніх ворогів…
 Роман «Анна і король Сіаму» переведений чотирнадцятьма мовами і п’ять разів екранізований, причому в екранізації 1999 року роль Анни виконала Джоді Фостер. Що цікаво — в Таїланді роман й досі перебуває під забороною — як такий, що розкриває таємниці королівського двору.


    Леруа Ж. Пісня Алабами : роман / Жіль Леруа  .- Х. : Ранок ; Фабула, 2017 .- 208 с.- (Лауреати)
     Роман Жіля Леруа «Пісня Алабами» написаний від особи Зельди Фітцджеральд, дружини Френсіса  Скотта Фітцджеральда. У 20-х роках ці двоє були найталановитішою і найвідомішою парою в США, що іс¬нувала «поза межами». Він — Видатний  письменник, вона — його доля, суперниця, муза, а також і «злий геній», як вважали деякі. Але Жіль Леруа у своїй книзі переконлива довів, що саме Зельда була жертвою, а Френсіс Скотт — її багаторічний нещадним катом.
    У 2007 році ця книга принесла авторові Гонкурівську премію — най¬вищу літературну нагороду Франції.





      Мартен- Люган А. Щастя в моїх руках : роман / Аньес Мартен-Люган ; пер. з фран. Леоніда Кононовича.- Л.: Видавництво Старого Лева, 2018.-256 с.
     У юності Іріса мріяла шити одяг, проте її батьки зробили все можливе, щоб їхня дочка здобула пристойніший фах. Тепер її життя рухається за найгіршим сценарієм – зі щоденною рутиною буднів і свят, у якій навіть почуття коханого чоловіка в’януть просто на очах. І, здається, вже ніщо не може цього змінити. А проте одного дня Іріса зважується на відчайдушну спробу оживити свою давню мрію. Так вона потрапляє до Парижа. Нові враження, нові люди, нове життя. Та чи зможе Іріса зберегти своє справжнє кохання? Чи зможе знайти себе справжню? Чи зможе прийняти виклик і вийти переможницею?

       Марценюк Т. Чому не ватро боятися фемінізму / Т. Марценюк.- К.: Комора, 2018.- 328 с.
     Як швидко й безболісно позбутися страшних і смішних стереотипів про фемінізм? У новій книжці Тамари Марценюк — огляд основних етапів світового феміністичного руху, його ключових постатей і праць, а також здобутків, що їх нині сприймаємо як належне. Крім історії та теорії, тут багато інформації про сучасні феміністичні тренди, фемактивізм, людей і організації, які нині працюють в Україні задля забезпечення рівних прав для жінок і чоловіків. До кожного розділу — посилання на тексти, фільми, відеолекції та інші корисні ресурси, що стануть у пригоді всім зацікавленим.

       Саган, Ф. Охоронець серця : романи / Франсуаза Саган ; пер. з франц.Віктора Шовкуна.- Л.: Видавництво Старого Лева, 2017.- 416 с.

 Книга об'єднує три романи Франсуази Саган: «Охоронець серця», «Сигнал до капітуляції», «Невиразна усмішка» — твори із витриманою інтригою, сповнені психологізму та пристрасті. Франсуаза Саган вивела жанр жіночого роману на новий рівень, адже для неї не існує стандартних схем у відтворенні чуттєвого світу взаємин чоловіків та жінок, голлівудських хепі-ендів, натомість її цікавлять любовні трикутники та чотирикутники, парадоксальність та багатогранність кохання. Стиль письменниці емоційно наснажений, піднесений, дещо манірний й витончений. Вона пише про любов так, що її не можливо не відчути повною мірою.

    Сакс  О. Чоловік, який сплутав дружину з капелюхом та інші історії з лікарської практики / Олівер Сакс .- К.: Наш формат, 2017.- 288 с.

     «Чоловік, який сплутав дружину з капелюхом» — це збірка незвичайних історій пацієнтів, з якими працював доктор Сакс. Його пацієнти втратили спогади, вважають власні кінцівки «чужими», мають незбагненні здібності до складних обчислень і безліч інших відхилень від «норми», які показують, наскільки наш світ розмаїтий. Фізичний і духовний зв’язок з реальністю, мов нитка Аріадни, — Сакс бере за руку тих, хто її втратив, і шукає виходу з екзистенційного лабіринту.

      Сидоренко Т. Ольга, дружина Пікассо : повість / Тетяна Сидоренко.- К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА,   2018.- 160 с.
     У липні 2018 року минає 100 років з часу одруження геніального іспанського художника Пабло Пікассо та відомої балерини, українки з Ніжина, Ольги Хохлової. Повість «Ольга, дружина Пікассо» - перша в Україні художня книга про Ольгу Хохлову, балерину трупи Сергія Дяґілєва «Російський балет», та її сімейне життя з Пабло Пікассо, яке тривало 18 років. Окрім головних персонажів, у канву повісті відомої письменниці з Ніжина Тетяни Сидоренко вплетено складні й цікаві постаті найближчого мистецького оточення Пабло і Ольги - непересічних особистостей в історії світової культури ХХ століття - С. Дяґілєва, І. Стравинського, Ж. Кокто, А. Матісса, Г. Апполінера, Л. Араґона, М. Брака, Гертруди Стайн та інших. А вдало винайдена форма «есхатологічного інтерв'ю» надає повісті відчуття безпосереднього спілкування з головними персонажами твору.


     Фолкнер В. Шум і лють : роман / Вільям Фолкнер ; пер. з англ.. О.Мокровольський  .- К.: Вид-во Жупанського, 2018.- 344с.- (Лауреати Нобелівської премії)
      «Шум і лють» Вільяма Фолкнера справедливо вважають одним із найвпливовіших романів ХХ століття, який став знаковим не лише для американського модернізму, а й для всієї американської літератури загалом. Сам же письменник цінував його чи не найбільше зі всього свого доробку. Один з найяскравіших художніх текстів напряму «південної школи», «Шум і лють» творить міф старого доброго американського Півдня, яким він став після поразки у Громадянській війні, та оповідає про давній і колись заможний південний рід, за чиїм розпадом і тлінням пропонують спостерігати читачеві.
Через свідомість представників цього роду Вільям Фолкнер зі всією притаманною йому майстерністю показує нам світ-якого-більше-немає. Тут хитромудро переплітаються міфи та історія минулого, діти, які розплачуються за гріхи батьків, і батьки, які нічого і нікого не можуть відпустити. І лише такому великому художнику й мислителю, як Вільям Фолкнер, до снаги приборкати такі могутні теми.



Немає коментарів:

Дописати коментар