понеділок, 17 лютого 2020 р.

Зранена душа, зболене серце і велика людяність 

Віталія Запеки.

15 лютого в бібліотеці імені Володимира Малика відбулася надзвичайно тепла, цікава творча зустріч з  полтавським фотохудожником, письменником Віталієм Запекою, автором антивоєнного роману «Цуцик». Іншою вона і не могла бути. Зранена душа, зболене серце, натягнуті  струни нервів…  Перед зустріччю з читачами Віталій  Леонідович побував у селі Тарандинцях, де взяв участь в урочистих заходах, присвячених 5-им роковинам  від  дня  загибелі на Сході нашого земляка Романа Павленка. 

Війна виявляє таланти, так сталося і з Віталієм, який пішов добровольцем на фронт у 2014 році.  Три роки в трьох секторах війни із чотирьох. Сотні фотознімків, які вилилися в фотоальбом «Полтава». Далі розповіді до них. За час, що перебував там, до таланту фотохудожника, додався ще й талант письменника, адже все побачене і пережите він записував, а надалі ці записи вже стали книгами. Після всіх вражень, які він пережив на фронті, про війну  писати не хотілося. Але розумів, що це потрібно. Бо надто вже вона стала звичним явищем. Тож треба нагадувати  співвітчизникам, що живемо в країні, де відбуваються бойові дії. 
А щодо книги «Цуцик», то вона присвячена тваринам на війні - собакам, які поруч з військовими переживають ворожі обстріли і є повноправними членами військових підрозділів. Майже у кожному підрозділі є не одна, а кілька собак, і по собачим кличкам навіть можна визначити рід військ. Наприклад: Азов, Пуля, Фугас, Міна та багато інших . Книга сповнена людяності і гуманізму, як і сам автор. 
У Віталія готуються до друку й інші книги, а одна серед них дитяча - «Полінка». Коли він перебував на фронті, у нього народилася онука. В цій книзі автор передає всі незбагненні почуття чоловіка, воїна і надзвичайно талановитої людини. У Дніпрі відбулася прем'єра вистави за книгою «Пригоди "не бравого" вояка Шрамка". Сподіваємося, що і лубенці матимуть нагоду її побачити.
Бібліотека запрошує  широкий загал познайомитися із творчістю Віталія Запеки.













Немає коментарів:

Дописати коментар