понеділок, 26 квітня 2021 р.

 Візитна картка Полтавщини

     Україна — одна з найстаріших і найкрасивіших країн Східної Європи. Наша держава  має захоплюючу історію та багату культуру. Окрім історичних пам’яток — церков, музеїв, палаців — вона багата на унікальну природу — гори, пляжі, річки, ліси і безліч дивовижних місць з красивими пейзажами.   Дізнатися  про незліченні скарби країни,  відкрити для себе  нове  допоможе фотогід Лубенської  публічної  бібліотеки імені Володимира Малика. Рушаймо з нами в подорож! Ви познайомитеся з пам’ятниками архітектури та унікальними природними куточками  України. Запевняємо, вони гідні вашої уваги.

       Розпочати мандрівку хотілося б  з нашого краю, серця України - Полтавщини. Першою зупинкою нашої подорожі стане Миргородщина село Великі Сорочинці.

Найвизначнішою історико-культурною пам’яткою Сорочинців є Спасо-Преображенська церква, побудована 1734 року у стилі бароко на кошти гетьмана Данила Апостола. У ній знаходиться родова усипальниця Апостолів. 

     Головна окраса церкви чудовий семиярусний  різьбленний іконостас утворений трьома меншими і складається більш ніж із ста ікон. Єдиний та унікальний він зберігся в оригіналі ще з козацьких часів.  Висота  іконостаса — 17 м, ширина — 22 м. Поруч із храмом знаходиться дзвіниця, яку побудували на кошти нащадків Данила Апостола, що проживають у Швейцарії.

     Жителі Великих Сорочинців пишаються тим , що саме в них  в будинку лікаря Трохимовського народився майбутній письменник Микола Гоголь.  В селі створено літературно-меморіальний музей.  В ньому  можна побачити атестат Миколи Гоголя про закінчення Ніжинської гімназії вищих наук,  власноручні малюнки письменника, першовидання творів: "Миргород", "Арабески", "Мертві душі". В музеї зібрані особисті речі Гоголя: підхресна хустинка, записна книжечка, портфель, шляпа-циліндр та валіза, з якою він подорожував.  Особливо цінними є меблі середини 18 століття з червоного дерева та посмертна маска письменника.

      Візитною карткою села є славнозвісний Сорочинський ярмарок, що відбувається щорічно в серпні місяці. Він  входить до 100 найзнаменніших символів України. Це одне з найколоритніших, найвидовищніших і найпопулярніших дійств на теренах нашої країни.













Немає коментарів:

Дописати коментар