середу, 21 квітня 2021 р.


 #Радить_читать #бібліотека_імені_В_Малика #Український_інститут_книги #читай_найновіше #програма_поповнення_бібліотечних_фондів #УІК

Книги від Українського інституту книги. Рубрика  «Радить читач»

       «Відгук на книжку Олександра Михеда "Я змішаю твою кров з вугіллям" підзаголовок (Зрозуміти український Схід) - назва, котрій після прочитання хочеться додати знак запитання: Що ми знаємо про Донецьку і Луганську область? Скоріше за все це буде набір суджень, підкріплених чи не підкріплених фактами, суміш знань з географії, історії, літератури і страхів... Ця книжка чимось схожа за структурою на блог чи щоденник мандрівника/активіста/дослідника. В ній автор розповідає про свої поїздки в сім міст Донеччини і Луганщини з ціллю дослідження регіону в межах мистецького проекту.

Незвична оповідь, опис історій, висновки до яких приходить автор і його герої - це мозаїка, в ній все суб'єктивно, правда важка, заплутана, неоднозначна, оцінювати її без розуміння контексту життя на цих територіях буде абсолютно неправильно і несправедливо по відношенню до самих жителів. О. Михед ніби застерігає нас від оціночних суджень, від бажання поділити на "ми/вони", "свій/чужий". Книжка крок за кроком розкриватиме перед вами різні міста Донецької та Луганської областей через їхню історію, розповіді людей, їхній спосіб життя, мислення, звички, дії в часи скрути... Одне можу сказати після прочитання, напевне, - ми не маємо права засуджувати, вчити, розповідати що добро і що зло, як треба жити, сіяти, будувати, захищати, боятися і любити. Схід можна лише намагатися зрозуміти, а завдяки цьому почати усвідомлювати та приймати самих себе, бо ж різниці насправді не існує.  Бажаю приємного прочитання!»

Наталія  Казакова


                                                                                                             

                                                                                                                 


Немає коментарів:

Дописати коментар