четвер, 28 липня 2022 р.

 
Коло соціально – психологічної підтримки у Калайдинцях

     Днями у філії №12 Калайдинцівська сільська бібліотека Публічної бібліотеки імені Володимира Малика Лубенської міської ради відбулося коло психологічної підтримки.  Учасниками заходу стали люди похилого віку і переселенці старшого покоління. Організовували спілкування Полтавська обласна молодіжна громадська організація «Твій світ» у співпраці з головною  книгозбірнею лубенської громади. 

     Цей захід став стартовим у проєкті, який спрямовано на термінову підтримку людей старечого віку, колишніх жертв нацизму та вимушених переселенців старшого покоління. Підтримку проєкту надав Німецький Фонд «Пам'ять, Відповідальність і Майбутнє». Про багаторічну співпрацю з Фондом і послуги проєкту розповів його керівник Олександр Чепур.  Провела коло підтримки психологиня Юлія Пода. Вона познайомила присутніх із методом нейрографіки.  Цей метод арт – терапії допомагає впоратися із стресом та опанувати свої емоції в кризових ситуаціях. Нейрографіка використовується як спосіб реабілітація. Багато підопічних проєкту  - це люди, які пережили страждання під час Другої світової війни. Тепер вони вимушені переживати повторну травму, адже усвідомлюють всі події, які відбуваються в країні, чують з медіа про жахи нинішньої війни. Є і переселенці літнього віку, які втекли від реальних обстрілів і бачили смерті дорослих і дітей. У них відкрилися старі емоційні рани та вони повторно вимушені переживати травматичний досвід.
    «Зараз психологи і волонтери громадської організації разом з бібліотекарями працюють над проблемою ретравматизації. Подібні групи зустрічей допомагають оговтатися в реаліях війни, а літні люди можуть отримати таку важливу в даний час  підтримку і допомогу», - говорить директорка Лубенської публічної бібліотеки ім. Володимира Малика Валентина Сьомак. 
      Заходи проходять завдяки проєкту «Швидке реагування і допомога людям, які постраждали від націонал – соціалізму, в тому числі внутрішньо переміщені особи похилого віку Лубенської громади»  за підтримки Німецького фонду «Пам'ять, відповідальність і майбутнє» у рамках програми «Ми поруч!».




Немає коментарів:

Дописати коментар