пʼятницю, 25 листопада 2022 р.

 Наближається час планування роботи бібліотек

    2022 рік став випробуванням  для усієї України. Події, що сталися 24 лютого, внесли свої корективи у роботу усіх сфер життєдіяльності людини, стали точкою відліку нової реальності, до якої ніхто не був готовий. Проте життя продовжується, тож 23 листопада для завідувачів бібліотек-філій Публічної бібліотеки імені Володимира Малика відбувся семінар з планування роботи на 2023 рік «Сучасна бібліотека: завдання, роль та місце в громаді».
    Відкрила семінар директор Публічної бібліотеки імені Малика Валентина Сьомак, яка окреслила основні завдання та пріоритети діяльності бібліотечних закладів на наступний рік. Було наголошено, що на першому місці повинна бути популяризація книги. Сьогодні, в час постійного відключення електроенергії та відсутності мобільного зв’язку, мешканці громади стали активніше відвідувати книгозбірні, тому завдання бібліотекарів, використати цей час для залучення потенційних користувачів. Для цього треба так організувати свою роботу, щоб підвищити авторитет серед місцевої громади, вводити нові послуги, створювати належні умови для спілкування..
   Провідний методист організаційно-методичного відділу Наталія Мусієнко надала рекомендації щодо планування роботи на наступний рік. Рекомендувала активніше проводити тематичні соціокультурні заходи, використовуючи різноманітні форми, відводячи особливе місце національно-патріотичному вихованню, утвердженню української мови, вихованню інформаційної культури та медіаграмотності, екологічному просвітництву та здоровому способу життя; активізувати роботу з юнацтвом та молоддю, інтенсивніше запроваджувати інноваційні форми в роботі з дітьми.
    Методист І категорії Лідія Іваненко наголосила на основних вимогах до звітності, а це подача Звіту за формою №6 – НК та звіту через Електронну систему моніторингу базової мережі публічних бібліотек України (ЕСМаР) та довела до відома колег графік подачі звітів за 2022 рік. Також Лідія Іваненко ознайомила присутніх з плануванням бюджету робочого часу на 2023 рік та ще раз нагадала Типові витрати часу на основні процеси бібліотечної роботи.
    Робота краєзнавчого напрямку та бібліографічно-інформаційного спрямування – ще одна ділянка у діяльності бібліотеки на шляху збереження історичної пам’яті та виховання освіченої нації. Рекомендації щодо планування даного тематичного напрямку надала провідний бібліограф Публічної бібліотеки Малика Наталія Замараєва.
    Методичні поради з питань організації фонду, його актуалізації, оформлення актів на списання літератури та вилучення карток з алфавітного каталогу надала провідний бібліотекар відділу комплектування та обробки літератури Ніна Бородавка.
    Професійне спілкування пройшло динамічно, відбулася конструктивна розмова.  







Немає коментарів:

Дописати коментар