понеділок, 21 листопада 2022 р.

ПОСТАТІ ЛУБЕНСЬКОГО КРАЮ ПРЕЗЕНТОВАНІ У ПУБЛІЧНІЙ БІБЛІОТЕЦІ ІМ.В.МАЛИКА

     Сьогодні важливою справою є справа історичного краєзнавства, якій віддає чимало зусиль краєзнавець і дослідник минувшини Посулля, вчитель історії ЗОШ №7 ім.В.Роїк Олександр Карпенко. Набуті краєзнавчі розвідки він публікує перш за все у місцевій пресі – газетах «Лубенщина» та «Вісник». Апробовані таким чином статті Олександр Миколайович зібрав  під однією обкладинкою книги «Постаті Лубенського краю», що вийшла у Комунальному видавництві «Лубни» і була презентована у Публічній бібліотеці і м.Володимира Малика. Модератори зустрічі директор книгозбірні Валентина Сьомак та директор Калайдинцівської школи  ім.Ф.Рубцова, історик за фахом Сергій Мисник здійснили екскурс у минувшину нашого краю та провели творчими стежками автора.
Він автор чотирьох книг і понад 300 історичних розвідок, лауреат літературних премій ім.В.Малика, В.Симоненка, С.Ковпака, дипломант регіональної премії братів Шеметів. Тож було що сказати про співпрацю зі знаною особистістю головним редакторам газети «Лубенщина» Олександру Міщенку та «Вісник» Людмилі Бірюковій, директору КВ «Лубни» Тетяні Алєксєєвій. 
      Сам Олександр Карпенко розповів про краєзнавчі розвідки, а вони торкаються як Яреми Вишневецького, А.Зайкевича, В.Барки, чиї імена увічнені в назвах вулиць міста та сіл, пошановані меморіальними дошками на їхню честь, так і П.Артеменка, Божка - Божинського, юних героїв Сацького, Буценка та Гайдая, голови колгоспу з с.Вовчик І.Сухомлина, який врятував від голоду односельців у 1933 році, снітинця Л.Рябченка. Краєзнавець ретельно досліджував історію ІІ світової війни через долі особистостей, пов’язаних з Лубнами – генерал-майора В.Неретіна, активних учасників Руху Опору в окупованих Лубнах, патріотами підпільної організації «Голос Батьківщини» та багатьох інших. На зустрічі були присутні рідні героїв про яких писав Олександр Карпенко - син учасника боїв у Шумейковому урочищі  Петра Остапенка – Олександ Остапенко та онука медсестри, учасниці ІІ світової війни Марії Шостак  - Світлана Сабадаш. Під час захроду лунали пісні у виконанні народного чоловічого вокального ансамблю «Жайвір», юних учасниць художньої самодіяльності – Наталії Гладишевич та доньок Маріанни і Соломії. Згадали і родину Рябків, представники якої захищали Україну як в часи ІІ світової війни, так і стоять на її захисті сьогодні (Олександр перебуває нині у шпиталі після поранення на фронті). Щире слово вдячності за подвижницьку роботу висловила науковий працівник краєзнавчого музею Тамара Дяченко, меценат Валентин Панченко, сестра краєзнавця Олена Больбот. У діалозі з Олександром Карпенком поєднали спогали з особистого життя – вчитель краєзнавця Іван Лисенко, директор Засульської гімназії Анатолій Савенков. Вітали з виходом у світ чергової книги Надія Січкар, яка виступила від імені управління освіти, директор ЗОШ №7 Ірина Гринь, заступник начальника Управління культури і мистецтв Оксана Радченко, дружина головного сержанта Віктора Гуляєва, який загинув у бою на Донеччині Ольга Гуляєва, вчитель історії Ірина Нестеренко. 
        Все це склало багатогранний творчий портрет невгамовного дослідника Лубенської минувшини Олександра Крапенка, який про себе скромно сказав так: я не письменник, та пишу, я не науковець, та досліджую історію рідного краю. А все це тому, що краєзнавець не може бути байдужим до національної памяті народу, який нині відстоює в російсько-українській війні право на існування у світі.
 Олександр МІЩЕНКО 
































Немає коментарів:

Дописати коментар