середу, 9 квітня 2014 р.

Книги-новинки

Сорока Ю. В. Дмитро Байда-Вишневецький/ Ю. В. Сорока. – К.: Золоті ворота, 2013. – 120 с.
Дмитро Байда Вишневецький – славетний козацький лицар, визначний полководець, який на початку 1550-х років заснував фортецю на острові Мала Хортиця на Дніпрі, згуртував навколо неї козаків і цим поклав початок Запорізькій Січі. Про його хоробрість і талант воїна складалися легенди. В українській народотворчості ці легенди перетворилися на широковідому  думу про козака Байду, що уособлював і козацькі вольності, і войовничий дух, і нечуваний героїзм у боротьбі з ворогом.





 Тома Л. В. Петро Конашевич Сагайдачний/Л. В. Тома. – Кіровоград: Імекс-ЛТД, 2013. – 119 с.
Петро Конашевич-Сагайдачний (1570-1622) увійшов в історію як один з найвизначніших козацьких гетьманів Війська Запорозького, видатний полководець, державний діяч, дипломат, захисник української культури і духовності. Завдяки його діяльності козацьке військо перетворилося на регулярне військове формування. Перемоги Сагайдачного в походах до Криму і Туреччини сприяли зростанню міжнародного значення українського козацтва. Визначну роль відігравав гетьман і в Хотинській війні 1620-1621 років. Під час Хотинської битви Сагайдачний очолював 40-тисячне козацьке військо. Перемога в ній зупинила наступ Османської імперії на Європу. І в цьому неперевершена заслуга Петра Конашевича Сагайдачного – звитяжного лицаря, котрий завжди був «готовий отчизні служити, за вольності її і свій живот положити».


 Сорока Ю. В. Брестська унія/ Ю. В. Сорока. – К.: Золоті Ворота, 2013. – 119 с.

         Наприкінці XVI століття Річ Посполита, спрямована рукою Ватикану, оприлюднила проект злуки католицької і православної церков, який був реалізований 1596 року у Бресті й отримав назву Брестської унії. Однак впровадження унії із самого початку зазнало протесту і опору не тільки з боку православного духовенства, але й значної частини українського народу, насамперед селянства і козацтва, бо православна віра відігравала цементуючу роль в духовному та суспільному житті, що сприяло збереженню національної самобутності українців.
  


 Сорока Ю .В. Бій під Крутами/ Ю. В. Сорока. – К.: Золоті Ворота, 2013. – 120 с.

         29 січня 1918 року поблизу селища Крути на відстані 130  км. Від Києва відбувся жорстокий, нерівний бій між чотиритисячним військом більшовиків та трьомастами українськими юнкерами, студентами і гімназистами, що обороняли підступи до Києва. Більшість юнаків не мали ніякої військової підготовки, були погано озброєні, але стояли на смерть, захищаючи свободу молодої Української держави. Українці відбили кілька атак, під час яких зазнали значних втрат. У перебігу військових дій цей бій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді.


 Солдатенко В. Ф. Проект «Україна», 1917-1920 рр.: постаті/  В. Ф. Солдатенко. – Кіровоград: Імекс-ЛТД, 2013. – 511 с.
У цій книзі подані короткі матеріали про тих, хто стояв біля витоків відродження нації, розробляв платформу Української революції, керував її втіленням в життя, очолював політично-координаційний центр національної державності, - М. Грушевського, В. Винниченка, М. Міхновського, Д. Дорошенка, П. Христюка, С. Голубовича, М. Порша та багатьох інших. Всі вони залишили достатньо рельєфний слід у житті нації. Їх прізвища фігурували в сотнях і тисячах важливих, іноді – справді доленосних документів, а від позицій, вчинків і дій багато в чому залежав вектор розвитку великого європейського народу на одному з переламних рубежів вітчизняної історії.


 Т. Шевченко: невідомі ст. життя/ Упоряд. Л. Цуріка. – К.: АВІАЗ, 2013. – 72 с.: іл.

Тарас Шевченко – видатний український поет, прозаїк, драматург, художник, політичний і громадський діяч. Існує думка, що перші десять років людини формують її життя, філософію та майбутній життєвий шлях. Але метафізика буття формує людську долю по-своєму, видаючи «життєві кредити» та ставлячи на деяких індивідуумів свої ставки.
Саме прикладом таких явищ можна вважати Тараса Григоровича Шевченка.




          Яневський Д. Б. Проект «Україна»: 30 червня 1941 р., акція Ярослава Стецька/ Д. Б. Яневський. – Харків: Факт, 2013. – 283 с.

         Дослідження доктора історичних наук, журналіста, телеведучого Данила Яневського – для тих українців, які мають бажання дізнатися
Є чим було проголошення Акта відновлення Української держави: звитяжним вчинком українських патріотів, інтригою німецьких спецслужб чи частиною детально продуманого плану націоналістів. Проаналізувавшим відомі на сьогодні документальні публікації, спеціальні дослідження, архівні матеріали фондів Українського Національного музею (Чикаго) та Наукового Товариства ім.. Т. Шевченка (Нью-Йорк), автор малює альтернативну до існуючої картину створення Організації українських націоналістів, її ролі та місця в історії передвоєнної Європи, з’ясовує її чисельність, відновлює імена реальних керівників та натхненників, творців та погребенників ООН, форми їхньої «співпраці» зі спецслужбами різних країн, джерела фінансування. У центрі документального розслідування – питання про легітимність Акта 30 червня 1941 р., обставини його народження та проголошення, політичний вплив на український національний рух за умов німецької окупації.


          Сучасна правова енциклопедія/ О. В. Зайчук, О. Л. Копиленко, В. С . Ковальський та ін. – 2-ге вид., перероб. і доп. – К. Юрінком Інтер, 2013. – 408 с.

         Друге видання енциклопедії містить близько 2000 статей, в яких визначено і витлумачено юридичні терміни і поняття. Це терміни і поняття, які найчастіше зустрічаються у нормативно-правових актах, ЗМІ, правових документах. Значну частину словникового масиву складають терміни, які увійшли в юридичний обіг останніми роками.
         Видання розраховане на широке коло читачів, які цікавляться правовими проблемами. Воно стане у пригоді вчителям і учням навчальних закладів системи загальної освіти, абітурієнтам юридичних навчальних закладів, викладачам і студентам, а також працівникам підприємств, установ і організацій, які за родом своєї діяльності мають вирішувати правові питання.


Гоголь: містика та реальність/ Упоряд. Л. Цуріка. – К.: АВІАЗ, 2013. – 128 с.: іл.

Микола Васильович Гоголь – письменник, відомий на весь світ. В його творчому доробку величезна кількість найвидатніших творів. Напевно, справедливо, спираючись на факти його життя, назвати його наймістичнішим письменником XIX століття.
Про його життя написано багато, але не так часто пишуть про його любов до України. Можливо це обумовлено тим, що не тільки Україна, а й Росія та Польща вважають Миколу Васильовича Гоголя своїм народним надбанням. Але давайте заглянемо в його творчу спадщину!..

Немає коментарів:

Дописати коментар