вівторок, 12 серпня 2014 р.

Книги-новинки


         Лондон Д. Північна одіссея: новели/ Д. Лондон. – Харків: ТОВ «Бібколектор», 2013. – 410 с.
Джек Лондон (1876 – 1916) – видатний американський письменник, автор багатьох романів, повістей і оповідань, головним постачальником сюжетів для яких було його власне життя, що є найцікавішою з історій, ним створених. Недовге, але насичене, воно вражає кількістю пригод, труднощів і небезпек, які випали на долю письменника. Тому і твори його такі виразні та достовірні, сповнені вогню й почуттів, а герої – живі і яскраві – назавжди підкорюють серця.
Багатогранний талант Джека Лондона повною мірою розкрився в його новелах, найкращі з яких і увійшли до цієї книжки.



           Бернгард Т.  Холоднеча: роман; Старі майстри: комедія/ Т. Бернгард. – Харків: Фоліо, 2013. – 474 с.
Поліція вилучала його книжки, міністри оголошували його душевно-хворим, критики пророкували його творам швидке забуття…Томас Бернгард (1931 – 1989) – enfant terrible австрійського суспільства другої половини ХХ століття, «голос правди», «мізантроп», «альпійський Беккет». Він дозволяв собі говорити все, що думав, і так, як вважав за потрібне.
«Холоднеча» (1963), перший роман, відразу приніс письменникові визнання. Це багатопланова розповідь про людські страждання, про достоїнство особистості, про тяжке існування людини у просторі, де панує холод самотності та відчуженості.
Прозова комедія «Старі майстри» (1985) «розважає» читача дошкульною критикою держави, її інституцій, а також доскіпливим перечитуванням канону, на якому побудовано західну культурно-освітню традицію. Мова Бернгарда близька до музикальних структур, а твори читаються на одному подиху, ще нікого не залишивши байдужим.

             Мелвілл Г.  Мобі Дік: роман/ Г. Мелвілл. – Харків: ТОВ «Бібколектор», 2013. – 571 с.
«Мобі Дік» - найвідоміший роман класика американської літератури Германа Мелвілла (1819 – 1891) . Цей дивний твір поєднав у собі захоплюючі пригоди, глибокі філософські роздуми і велику людську драму. Автор розповідає про мандри на китобійному судні – сюжет наче б і простий і в той же час багатоплановий. Герой роман капітан Ахаб вирушає у дуже ризикований рейс, він сповнений рішучості відшукати в океані кита-альбіноса на прізвисько Мобі Дік. Що штовхнуло його на цей крок: ненаситна жага помсти (капітан колись постраждав від кита) чи спроба довести свою владу над силами природи? Хто зможе стати переможцем у такому поєдинку, в жахливому вирі людс\ьких почуттів і напередбачуваної стихії?..


           Кальдерон П.  Стійкий принц. Дама-примара: п’єси/ П. Кальдерон. – К.: ТОВ «Юрид. фірма Кордон», 2013. – 251 с.
Один із найвизначніших драматургів Іспанії ХVІІ століття Педро Кальдерон де ла Барка (1600 – 1681) прожив довге й цікаве життя, у якому примхливо поєдналися гуманітарна освіта, військова служба, духовний сан, високе положення при королівському дворі й талант драматурга. Він створив понад 120 комедій і драм, які належать до найвищих досягнень світової драматургії.
До видання увійшли ранні твори Кальдерона – історична драма «Стійкий принц» (1628) та комедія «Дама-примара» (1629), які чудово демонструють яскравий талант іспанського драматурга.


 Стерн Л.  Трістрам Шенді: роман/ Л. Стерн. – К.: Техніка, 2013. – 604 с.
Лоренс Стерн (1713 – 1768) – англійський письменник, автор широко відомих романів «Життя і думки Трістарма Шенді, джентльмена» і «Сентиментальна подорож Францією та Італією». Вони залишили глибокий слід у світовій літературі і досі цікавлять читачів не тільки як пам’ятник минулого, а й як живі твори мистецтва. Роман про Трістарма Шенді, над яким автор працював сім років, не тільки надзвичайно химерний і демонстративно несхожий на всі твори, що виходили до нього, але й має свою особливу пунктуацію. Можна сказати, що Стерн пародіює просвітницькі романи, написані його попередниками, і уся книга в цьому сенсі може бути сприйнята як грандіозний жарт у дев’яти томах, як блискуча літературна містифікація.
«Трістарм Шенді» витримав багато видань і перекладений багатьма європейськими мовами. Українською друкується вперше.


 Уельбек М. Карта і територія: роман/ М. Уельбек. – Харків: Фоліо, 2013. – 347 с.
Мішель Уельбек – один із найбільш непередбачуваних авторів сучасної французької прози.  Його тексти інтригують, приваблюють і відштовхують водночас; вони завжди «на вістрі».»Карта і територія» (2010) – роман Уельбека, за який письменник уперше удостоївся Гонкурівської премії – найпрестижнішої з літературних премій Франції.
Чи випадало вам будь-коли читати книжку, на сторінках якої автор… убиває себе? Перед вами – саме такий випадок. Здавалося б, у сучасній Європі ліберальні цінності запанували настільки всеохопно, що ніхто й ніщо вже не поставить їх під сумнів. Однак це вдалося Уельбекові. Митець і суспільство, покликання і гроші, самотність як свідомий вибір, самогубство як боягузтво – про все це говорить письменник у своєму новому романі. Говорить сміливо і чесно.


 Цао Сюецінь Сон у червоному теремі: роман: розд. 1-40 / Цао Сюецінь; переклад В. С. Бойка; передмова та прим. В. П. Чорнобая. – Харків: Факт, 2013. – 572с.
У кожного народу є літературний твір, який  з найбільшою повнотою відтворює особливості та своєрідність національного життя і національного характеру. В китайській літературі  таким всеохоплюючим енциклопедичним твором став роман письменника Цао Сюеціня (1724-1764) «Сон у червоному теремі» - епічна розповідь про життєві події і долю кількох поколінь великої аристократичної сім’ї, про її злет і падіння.


Мак’явеллі Нікколо Флорентійські хронічки; Державець / Н. Мак’явеллі; пер. з іт. А. Перепаді. – Харків: ТОВ «Будинок друку», 2013. – 472с.
         Італійський політик, філософ, історик, письменник, поет і комедіограф Нікколо Мак’явеллі (1469 – 1527) особливої слави зажив своїм знаменитим твором «Державець» (1513) , в якому він зробив спробу сформулювати загальні закони політичного життя, викласти суть «ремесла політика», а також визначити роль і місце державця в Європі та Італії XVI століття. У наші дні ці питання набули надзвичайної гостроти та актуальності.
         Також до видання увійшли «Флорентійські хронічки» (1520 – 1525), в яких відтворено історію Флоренції від Давнього Риму і до встановлення синьйорії Медічі 1434 року.

 
           Бомарше П. О.  Севільський цирульник: комедії: пер. з фр. / П. О. Бомарше – Харків: Факт, 2013. – 293с.
         Блискучий поет, талановитий бізнесмен, геніальний винахідник, вправний змовник, полумяний революціонер, палкий коханець,  люблячий батько. Усе це – Пєр-Огюстен Карон де Бомарше (1732-1799) – французький драматург, прославлений автор «Севільського цирульника» й «Одруження Фігаро».
         Життя Бомарше, одного із самих блискучих комедіографів у світовій літературі, буяло дивними подіями, небезпечними пригодами, комерційними аферами, запаморочливими злетами і падіннями. Він був дуже талановитий, і талановитий в усьому. Бомарше дотепний і мудрий, його комедії іскряться бешкетництвом та водночас є глибокодумними.
         Пройшли століття, але персонажі комедій Бомарше – розторопний і виверткий Фігаро, граф Альмавіва, Розіна і Сюзанна продовжують підкоряти публіку.


            Руссо Ж.-Ж. Сповідь / Ж.–Ж. Руссо; пер. В. М. Верховня. – К.: «Техніка», 2013. – 636с.
         Жан-Жак Руссо (1712-1778) – видатний французький філософ епохи Просвітництва. Його «Сповідь» - найвідоміший автобіографічний роман у світовій літературі, який уже понад двісті років привертає увагу широкого читацького загалу. Свій останній твір Руссо вважав дослідженням людської душі. Відтворюючи події свого життя та власні переживання, філософ оголює «всю правду своєї натури», включаючи найінтимніші й найбрудніші її лабіринти. Починаючи свою «Сповідь» із самого народження, Руссо розповідає про своє дитинство і юність, проте, як йому довелося пробиватися у чужому ворожому оточенні, вражаючи читача не лише викладенням автобіографічного матеріалу, а й сміливим, тонким самоаналізом.


           Естерхазі П. Небесна гармонія: роман / П. Естерхазі; пер. з угор. Ю. А. Бушко; худож.-оформлювач Д. О. Самойленко. – Харків: Фоліо, 2013. – 415с. – (Карта світу).
         Петер Естерхазі (нар. 1950р. у Будапешті) – відомий сучасний угорський письменник-постмодерніст, лауреат багатьох престижних міжнародних премій. Його твори перекладені понад 20 мовами світу. У видавництві «Фоліо» 2010 року вийшла друком книга письменника «Жінка».
         «Небесну гармонію» (2000) називають одним із найколоритніших європейських романів за останні 50 років. У ньому Петер Естерхазі – нащадок давнього аристократичного роду – з іронією і характерним угорським сумом відтворив історію своєї сім’ї, знаменитої угорської родини, що протягом століть переживала як високі злети, так і стрімкі падіння.




Немає коментарів:

Дописати коментар