середу, 20 серпня 2014 р.

Книги - новинки

      

    Загребельний М. П. Павло Загребельний/ М. П. Загребельний. – Харків: Фоліо, 2013. – 121 с.
          Павла Загребельного ще за життя називали класиком – і заслужено. Він працював в українській літературі понад сорок років, створивши більше 30 романів, гостросюжетних повістей і кіносценаріїв. Життя Загребельного завжди було непростим – на його долю випали війна, полон, утиски з боку влади. Людина виняткової освіченості та енциклопедичних знань, він був одним з найпопулярніших українських письменників і залишається таким й понині. Цю книгу написав син Загребельного, який краще за всіх знав Павла Архиповича.

 


     Коляда І. А. Богдан Хмельницький/ І. А. Коляда, В. І .Милько. – Київ: ПАТ «ДАК «Укрвидавполіграфія, 2013. – 128 с.
          Богдан Хмельницький був не першим, хто розпочав боротьбу за свободу України. Але саме йому вдалося створити боєздатну армію, сформувати систему гетьманської влади і почати розбудовувати державу. Завдяки діяльності Хмельницького майже все українство, незважаючи на станові інтереси, виступило єдиною як ніколи силою в боротьбі за національне визволення. І хоча Великому Гетьманові не все вдалося зробити для збереження державності, його діяльність не тільки визначила долю самої України, а й відчутно вплинула на тогочасне європейське політичне життя. 


      Панасенко Т. М. Іван Франко/ Т. М. Панасенко. – Харків: Фоліо, 2013. – 122 с.

          Видатний український письменник, поет, публіцист, перекладач, етнограф… Його творчий доробок становить понад 50 томів, серед його праць – твори на кількох європейських мовах. Тому не дивно, що в листопаді 1915 року віденський науковець Йосиф Застирець звернувся до Нобелівського комітету з пропозицією відзначити діяльність «найбільшого українського і одночасно слов’янського поета і вченого», «великого провідника свого народу, міжнародного генія» Івана Франка Нобелівською премією. На жаль, через півроку Івана Яковича не стало – смерть виявилася прудкішою за світове визнання.


 Панасенко Т. М. Леся Українка/ Т. М. Панасенко. – Харків: Фоліо, 2013. – 123 с.


Життя славетної української поетеси та драматурга Лесі Українки стало втіленням дієвої любові до України та її народу. Невиліковно хвора і під кінець життя майже позбавлена можливості пересування, Леся навіть з-поміж здорових людей вирізнялась своєю активною життєвою позицією і енергійністю, її творчість і донині вражає широтою тематики і безмежним драматизмом.


 Ушкалов Л. В. Григорій Сковорода/ Л. В. Ушкалов. – Харків: Фоліо, 2013. – 123 с.


Григорій Савич Сковорода (1722 - 1794) – один з найбільших і найзагадковіших християнських філософів світу, чиї твори й зараз привертають увагу читачів, що намагаються наблизитися до глибинних витоків «мандрівного філософа» й осягнути всю незбагненну мудрість його містики.




      В житті ніколи неправді не служив/ Упоряд. М. г. Рильський. – К.: Успіх і кар’єра, 2013. – 576 с.: іл.

 До книжки увійшли наукові статті, датовані 1861 – 1905 рр., українського громадського і культурного діяча Тадея Рильського (1841 – 1902), батька поета Максима Рильського, які стосуються проблем етнографії, фольклористики та економіки другої половини ХІХ – початку ХХ ст. Серед них – таке значуще явище в дослідженні, як розвідка «До вивчення українського народного світогляду», названа сучасниками своєрідною енциклопедією духовного життя українського селянства Правобережжя. Публікуються також матеріали біографічного характеру та вибране листування, а також спогади сучасників та дослідження наукової та літературної спадщини.
Змістове наповнення враховує запити вчених, студентської молоді, школярів старших класів і широкого кола читачів до українського минулого та його непересічних особистостей.


Мельниченко В. Ю. Микола Гоголь у Москві: авторська енциклопедія-хроноскоп/ В. Ю. Мельниченко. – К.: Либідь, 2013. – 544 с.: іл.
 Масштабна авторська енциклопедія-хроноскоп «Микола Гоголь у Москві» розповідає про українського генія в живо його часів. Автор висвітлює дружні стосунки Гоголя з великими московськими українцями – Михайлом Щєпкіним, Михайлом Максимовичем, Осипом Бодянським. Створено панораму гоголівських пам’ятних адрес і місць у Москві. Значну частину їх подано в ілюстраціях. Унікальність видання полягає в тому, що енциклопедичні терміни вперше з’ясовано під оглядом не лише Гоголевого, а й Шевченкового перебування в Москві.
Для широкого читацького загалу.

Немає коментарів:

Дописати коментар