пʼятницю, 1 серпня 2014 р.


До вашої уваги новинки художньої літератури!



      Варгас Льоса М. Сон кельта: роман/ М. Маріо Вальгас. – Харків:  Фоліо, 2013. – 539 с.

    Маріо Варгас Льоса (нар. 1936) – всесвітньо відомий перуано-          іспанський прозаїк, драматург, есеїст, філософ, публіцист, політичний  та громадський дія, лауреат Нобелівської премії 2010 р. за  «зображення прихованих механізмів влади і найяскравіші картини  людської боротьби, бунту, поразки». Таке формулювання перш за      все    стосується роману письменника «Сон кельта» (2010).
В основу сюжету покладено реальну історію легендарного борця за незалежність Ірландії Роджера Кейсмента. Колишній британський консул, якому надали широкої популярності звіти про лиходійства, що чиняться колонізаторами в Конго і Амазонії, був страчений за заклики до заколоту проти панування Британської імперії. Останні свої дні Кейсмент провів у каменрі у повній ізоляції, зраджений друзями та соратниками, обуреними його змовою з німцями і гомосексуальними зв’язками, про які стало відомо з його щоденника – чи то справжнього, чи то сфальсифікованого.


     Хьюг П. Смілла та її відчуття снігу: роман/ П. Хьюг. –  Харків: Фоліо, 2013. – 575 см

Петер Хьюг (нар. 1957 р.) – відомий сучасний данський письменник, чиї твори перекладено понад 30 мовами.
«Смілла та її відчуття снігу» (1992) – найвідоміший твір письменника, який одразу після публікації став бестселером. За його сюжетом було створено фільм.
Початок 90-х, Коменгаген. 37-річна Смілла – напівдатчанка, напівескімоска, яка читає заради розваги Евклідові «Начала», знає 70 тлумачень слова «сніг» і завжди перемагає у рукопашному бою з професіоналами-чоловіками, - розпочинає власне розслідування дивної загибелі сусідського хлопчика-ескімоса, що зірвався з даху будинку. У Смілли особливе відчуття снігу, вона вміє читати сліди. Однак головне для неї – не тільки розслідування вбивства. А й спрба вийти з власної глибинної кризи, розібратися зі своїм минулим, знайти нарешті власне «Я».



       Манкелль Г. Італійські черевики: роман/  Г. Манкелль. – Харків: Фоліо, 2013. – 314 с.
Зима на початку ХХІ століття. Старший чоловік піднімається з ополонки й зауважує на кризі жінку з ходунцями. Хто вона? Як вона сюди потрапила?
Так починається історія про Фредеріка та Геррієт. Колись давно вони були безтямно закохані. А тепер Фредерік живе на невеликому остарові на краю архіпелагу в оточенні тиші, пса, кота й мурашника у вітальні. Страшна таємниця, фатальна помилка перетворила його на відлюдкуватого самітника. Важко хвора Гаррієт вимагає, щоб Фредерік виконав дану їй колись обіцянку. Вони вирушають у спільну, подекуди приголомшливу подорож, у якій їм судилося зустріти чимало людей, які ховаються під поверхнею спокійної шведської реальності.
 У романі «Італійські черевики» Геннінга Манкелля смерть і біль тісно переплітаються з радістю й любов’ю до життя.

      Сарамаго Ж. Сліпота: роман/ Ж. Сарамаго. – Харків: Фоліо, 2013. – 442 с.
«Сліпота» - це історія про те, як в одному безіменному мегаполісі люди раптом всі осліпли, крім однієї жінки, і до чого це призвело. Це алегорія про людське життя – безжально-іронічна, приголомшливо-страшна і до сліз прониклива. І все ж вона вселяє впевненість, що людина спроможна все подолати, і після прочитання цієї книги, за визнанням численних читачів, хочеться дивитися на світ широко відкритими очима і просто – жити. Тому що нічого важливішого за це й бути не може.



       Уельбек М. Карта і територія: роман/ М. Уельбек. – Харків: Фоліо, 2013. – 347 с.
Мішель Уельбек – один із найбільш непередбачуваних авторів сучасної французької прози. «Карта і територія» (2010) – роман Уельбека, за який письменник вперше удостоївся Гонкурівської премії – найпрестижнішої з літературних премій Франції.
Чи випадало вам будь-коли читати книжку, на сторінках якої автор… убиває себе? Перед вами – саме такий випадок. Здавалося б, у сучасній Європі ліберальні цінності запанували настільки всеохопно, що ніхто й ніщо вже не поставить їх під сумнів. Однак це вдалося Уельбекові. Митець і суспільство, покликання і гроші, самотність як свідомий вибір, самогубство як боягузтво – про все це говорить письменник у своєму новому романі. Говорить сміливо і чесно.
  

  
      Гарі Р. Коріння небес: роман/ Р. Гарі. – Харків: Фоліо, 2013. – 603 с.
Роман «Коріння небес» французького письменника Ромена Гарі (1914-1980) вважається одним з перших «Екологічних» романів
У світовій літературі. Його дія розгортається в самому серці «чорного континенту» - місті Форт-Лямі, у Французькій Екваторіальній Африці. Головний герой – ідеаліст Морель, якого навколишні вважають диваком. Для білої людини слони довгий час були лише слоновою кісткою, а для чорної – тільки м’ясом, великою кількістю м’яса. Морель же захоплений ідеєю порятунку популяції африканських слонів. Він вірить у те, що й слони, і люди – незалежно від кольору шкіри – гідні поваги.



      Борхес Х. Л. Вибрані поезії/ Х. Л. Борхес. – Львів:  Кальварія, 2013. – 143 с.
Хорхе Луїс Борхес (1899-1986) – прозаїк, поет і публіцист, легенда сучасного літературного світу, Національна гордість Аргентини та символ літератури ХХ століття. Його світ – багатобарвний і безмірний, де незбагненно поєдналися світогляд аргентинця й громадянина цілої планети – умістив героїв давньогрецьких міфів і скандинавських саг, філософів, полководців, царів, іспанських конкістадорів і ватажків змагань за незалежність Південної Америки. А ще безліч поетів і  прозаїків різних часів і народів разом з їхніми персонажами. Всі в одному часовому  вимірі – для Борхеса вони були сучасниками. Світ Борхеса наповнювали своїми голосами Вергілій, Шекспір, Верлен, Вітмен, Кіплінг, Спіноза… І з-поміж найулюбленіших – Гомер і Мілтон, його сліпі побратими.



        Сорока Ю. В. Хотин: роман/ Ю. В. Сорока. – К.: Гетьман, 2013. – 476 с.
Рік 1621 від Різдва Христового. Османська імперія вже пережила пік своєї могутності, однак усе ще агресивно позирає на захід, намагаючись поширити свій вплив на Річ Посполиту. Цього разу на шляху армії султана Османа ІІ опинилась Україна. У центрі подій роману Юрія Сороки «Хотин» троє запорізьких козаків: Микита Непийпиво, Максим Горбоніс і Андрій Кульбаба, які в складі об’єднаного козацько-польського війська протистоять експансії войовничого Сходу, а також чарівна пані Юстися. На сторінках роману читача очікує дим бойовищ, непохитна воля, міцна дружба і романтичне кохання.



         Смолич Ю. К. Мир хатам, війна палацам: роман/ Ю. К. Смолич. – К.: Всесвіт, 2013. – 583 с.
Змінюються часи, змінюються епохи, а з ними змінюються наші погляди на ті чи інші історичні події. Але хто може сказати цілком впевнено, як треба розставити всі крапки над «і», як все було насправді і хто був правий чи винний? Особливо якщо це стосується таких складних та неоднозначних подій, як, наприклад, події в Україні між двома революціями 1917 року – лютневою та жовтневою. Саме ці часи описані в романі видатного українського письменника Юрія Смолича (1900-1976) «Мир хатам, війна палацам». Так, письменник писав цей роман у радянські часи, так, нині постаті Грушевського, Винниченка, Петлюри та інших діячів сприймаються інакше, ніж тоді. Але це не означає, що цей роман – така собі примітивна агітка, зовсім ні. Це – епічна картина, погляд людини, яка бачила ті події своїми очима. І тому цей твір, поза сумнівами, буде цікавий сучасному читачеві, що не байдужий до історії рідної країни.



        Курков А. Ю. Бікфордів світ: роман/ А. Ю. Курков. – Харків: Фоліо, 2013. – 378 с.
Андрій Курков (нар. 1961) – журналіст, письменник, сценарист, один з найпопулярніших авторів пострадянського простору.
«Бікфордів світ» - це дуже серйозна та дуже сумна казка, сюжет якої складно переказати. Головні її теми – пам’ять і страх. Пам’ять про дитинство, розчарування у реальному світі, побоювання будь-яких змін, відсутність бажань, комплекс провини і безсилля перед життям. Роман жорсткий, абсурдний, проте цілком логічний. Ми всі прив’язані до бікфордового шнура в цьому вибуховому світі й тягнемо його за собою все життя.



      Литовченки Т. і О. Пустоцвіт/ Т. і О. Литовченки. – К.: Гетьман, 2013. – 379 с.
Влітку 1744 року імператриця Єлизавета Петрівна милостиво розглянула й затвердила петицію про поновлення гетьманства на українських теренах. Булава дісталася хлопцеві з незаможної родини, який зробив фантастичну кар’єру – Кирилу Розумовському, рідному братові морганатичного чоловіка імператриці. Життя закружляло у скаженому калейдоскопі… А що одержала Україна?! Невиправдані очікування, бездарне керівництво, бездіяльність у вирішальні години… Фінал був закономірним: остаточна 
втрата державності.



Лузіна Л. Київські відьми. Постріл в опері/ Л. Лузіна. – Харків: Фоліо, 2013. – 441 с.
 Понад 90 років тому жовтнева революція прийшла у світ із Києва – із Столиці Відьом! І киянин Михайло Булгаков знав, чому того року так яскраво горіли на небі Марс та Венера – боги-прародителі амазонок. Адже «червона» революція стала революцією жіночою. Більшовики першими у світі визнали за жінками рівні з чоловіками права, зробивши перший крок до Нового Матріархату. В цьому захоплюючому пригодницько-історичному романі ви зустрінетеся з київською гімназисткою і майбутньою першою поетесою Росії Анною Ахматовою та Михайлом Булгаковим. Дізнаєтесь, що українки походять від легендарних амазонок, що поезія примхливо переплетена з магією… І зрозумієте: історія може бути захопливою, як детектив, коли її пише Лада Лузіна!



       В. М. Скляренко. 1000 фактів про Україну/ В. М. Скляренко. – Харків: ТОВ «Бібколектор», 2013. – 315 с.: іл.
Історія та політика, наука і техніка, мистецтво і спорт – ось далеко не повний перелік тем, що висвітлюються в нашому виданні. Ви дізнаєтесь про видатні археологічні пам’ятки – Кам’яну Могилу і Херсонес Таврійський, що увійшли до Списку всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО; про природні багатства України -0 мінеральні води та цілющі грязі, заповідний ковиловий степ і карпатські ліси, поклади вугілля та нафти, уранової руди та золота; про визначні наукові відкриття і технічні досягнення і, насамперед, про надзвичайних людей, які жили в нашій країні в різні часи.
   


         Цаплиенко А. Ю. Экватор. Черный цвет&Белый цвет: роман/ Цаплиенко. – К.: ООО «Юрид. Фирма “Кордон”», 2013. – 538 с.
Герой романа «Экватор. Черный цвет&Белый цвет» - человек с обычным именем Андрей и забавной фамилией Шут – занимается делом вовче не шуточным: он торгует оружием. Свои сделки он совершает на уровне правительств разных стран, и похоже, что деньги для него вторичны – ему нравится сам процесс: разработка самых сложных схем, реализация совершенно невероятных планов. Андрей не считает себя убий цей – просто у него такая работа. Он давнім-давно мог бы уйти на покой и жить безбідно в любой точке земного шара. Однако Шут не хочет выходить из дела. И вдруг его «карьерная лестница» начинает шататься, а любов к чернокожей красовице по шимени Мики только усложняет и без того запутанную ситуацию.
Андрей понимает, что началась чужай игра и все ведет к тому, что его хотят «уволить»…





Немає коментарів:

Дописати коментар