четвер, 2 березня 2017 р.

Українське слово для всіх і для кожного.

      До Міжнародного дня рідної мови  працівники абонементу центральної районної бібліотеки імені Володимира Малика підготували для слухачів культурно-мистецького факультету міського територіального центру обслуговування населення  україський гравікон «Рідна мова –роду основа» 
         Про  велич, красу, силу,барвистість рідного слова розповіла Наталія Мусієнко, провідний бібліотекар абонементу ЦРБ імені Володимира Малика. «Ми  маємо пишатися нею, адже вона є не лише однією з найдавніших індоєвропейських мов, а й входить до трійки кращих у світі за милозвучністю»,- наголосила вона. На підтвердження  думки пані Наталія прочитала  вірші  Д. Білоуса, Л. Костенко, Т. Шевчука.

         Працівник бібліотеки також зупинилась на історії виникнення свята, адже воно відносно молоде — до календарів усього світу увійшло тільки у 2000 році, а в Україні почало писати свою історію з 2002 року.
   Тема виявилась  актуальною та цікавою для присутніх. Вони активно  обмінювались думками, висловлювали власну позицію щодо значення української мови у сучасному просторі.  Всі без винятку  учасники заходу переконані в тому, що мова це великий скарб, який треба шанувати, берегти та  вивчати  впродовж всього життя.  
      Присутні мали змогу проявити  знання та ерудицію. Вони відповідали на запитання інтелектуальної вікторини «Подорож діалектами», взяли участь у конкурсах «Знайди український відповідник» та «Анаграми», вправно виконували завдання гри «Переклади», добирали синоніми,  розшифровували  ребуси, знаходили приховані слова, редагували тексти, конструювали мовні одиниці. Тож для нудьги та байдужості місця зовсім не було.
        Щоб мова линула мов пісня її треба збагачувати. «Плекайте мову. Пильно й ненаситно політь бур'ян» - заповідав відомий український поет Максим Рильський. Зробити це дуже просто і всім до снаги. Потрібно більше читати українських книжок, і бажано, щодня. Тому бібліотекарі запропонували присутнім нові українські книги, якими  нещодавно поповнились фонди бібліотеки.












Немає коментарів:

Дописати коментар