понеділок, 27 березня 2017 р.

Краєзнавча подорож до Войнихи

     Члени клубу «У дружньому колі» та активні читачі Лубенської центральної районної бібліотеки імені Володимира Малика вирішили краще пізнати історію рідного краю. Разом з працівниками бібліотеки Наталією Мусієнко та Ніною Бородавкою вони відвідали село Войниха. Допомогу в організації екскурсії надала завідувач Войнихівською сільською бібліотекою Олена Піщаленко. Вона радо зустріла гостей, познайомила з сучасним життям села. В будинку культури екскурсантів чекав староста місцевої громади Григорій Сердюк. Саме він і виступив у ролі екскурсовода. Сільський староста повів відвідувачів кімнатами закладу культури, що перетворились на справжній музей українських старожитностей.  Чого тут тільки не побачиш: віз, жорна, прядки, глечики,  одяг,  та безліч іншого.
Все те, що потрібно було селянинові в давнину аби вести господарство. Відвідувачі були вражені величезною кількістю старовинних речей. Найбільше запам'яталась експозиція «Сільська хата», яка відтворює внутрішній інтер'єр традиційного українського житла. Григорій Миколайович розповів про старовинні речі та їх призначення. Саме сільський староста  зібрав основну частину колекції та приймав активну участь в оформленні залів. Григорій Миколайович ознайомив відвідувачів  з  історією і здобутками  мешканців  Войнихи та навколишніх сіл, показав безліч фотографій та документів. Присутні мали змогу не лише побачити краєзнавчі скарби, а й потримати їх в руках та сфотографуватися.  
       Та на цьому подорож не закінчилася. Учасники екскурсії відвідали Войнихівську школу на запрошення її директора. Григорій Носенко не менш цікаво презентував присутнім свій навчальний  заклад. Завдяки неспокійній вдачі, ентузіазму, наполегливості, титанічній праці трудового колективу та особисто його школа набула нового, сучасного, привабливого вигляду. Григорій Миколайович, як дбайливий господар, провів гостей коридорами та класами  рідної школи.  На стінах, які раніше були просто пофарбовані – справжні витвори мистецтва. Вони ілюструють життя та духовні цінності українців, символіку нашого краю. Є малюнки, присвячені літераторам Лубенщини та Полтавщини.   Віриться, що учням до вподоби такі зміни в школі. З ініціативи Григорія Миколайовича оформлені куточки слави «Герої АТО - учні нашої школи» та «Герої не вмирають». Директор поділився  досягненнями випускників закладу. Він  також розповів про колишніх учнів, а нині воїнів АТО, їх  подвиги. Школа дуже сподобалась відвідувачам, серед яких багато колишніх педагогів. Вони впевнені, що нове оформлення навчального закладу сприятиме патріотичному та культурному вихованню учнів.
        Велика подяка мешканцям села Войниха  за теплий прийом та  надзвичайно цікаву  і пізнавальну екскурсію і багату колекцію.















Немає коментарів:

Дописати коментар