середу, 10 січня 2018 р.

Великий Поет, який піднявся над малим часом.

Врізаючись гранітним профілем
Він йшов на повний зріст
Вразливий і беззахисний
Під градом націлених
Очей об’єктивів і магнітофонів.


     6 січня цього року Василю Стусу  виповнилося б 80 років. Годину  вшанування творчої і подвижницької діяльності великого українського поета і патріота Василя Стуса для своїх наймолодших читачів організувала Наталія Карпець, бібліотекар Клепачівської сільської бібліотеки-філії.
  Діти ( дехто вперше) з вуст бібліотекаря почули, що Василь Стус – легендарна постать, якій вдалося реалізувати свій талант за обставин, де інші “гаснуть”, посилаючись на умови.
     Великий Поет, який піднявся над малим часом. Це була людина найбільших чеснот, життєвим кредом, якої було “Караюсь, мучусь, але не каюсь”, Людина, яка остерігалась тихо говорити Правду. Він вище за інших підніс свою нескореність владі, що полювала на таланти.
Справжній поет - це бунт душі. Таланти – наші духовні атланти.
  А ще школярі з зацікавленістю слухали  розповідь бібліотекаря про те, що  життєвий шлях Василя Стуса пройшов і через місто Лубни. Він служив  тут у військовій частині.
Після Сковороди й Шевченка, після Симоненка й Довженка, після Драй–Хмари і Вишні, після тисячі патріотів – потоптаних, понівечених, знищених тоталітарною системою, Стус не зміг жити інакше – одверто став на прю з нею. Свідомо, беззастережно, з відкритим забралом. Поряд із ним було багато сподвижників, але не кожен із них пройшов свій трудний шлях від початку й до кінця так, як зробив це Стус.
Наприкінці заходу для тих, хто вперше відвідав бібліотеку Наталія Григорівна влаштувала екскурсію  бібліотекою.









Немає коментарів:

Дописати коментар