вівторок, 9 січня 2018 р.

Фолькльорно – етнографічні посиденьки в Калайдинцях

     «Хай Різдво у вашу хату принесе добра багато» … Ці рядки стали лейтмотивом святкових посиденьок представників  різних поколінь села Калайдинці, що на Лубенщині. Аби відроджувати та популяризувати українську культуру і традиції,  09 січня 2018 року в Калайдинцівській сільській бібліотеці представили фотовиставку та фрагменти експозицій етнографічної збірки «Древо». Фольклорні посиденьки відбулися за участю ансамблю народної творчості «Молодички» Калайдинцівського сільського будинку культури. Організували святковий захід  Полтавська обласна молодіжна громадська організація «Твій Світ» спільно з центральною районною бібліотекою ім. Володимира  Малика. 
   
  Гостей сільської бібліотеки вітала її завідувач  Валентина Черняк разом зі  співочим колективом. На початку заходу керівник громадської організації «Твій Світ» Олександр Чепур розповів про проект, який спрямований на підтримку жертв націонал – соціалізму, наголосивши, що їх життєві долі можуть слугувати прикладом людяності для нинішніх поколінь. Учасники посиденьок мали змогу разом переглянути відео – історії «Ми любимо життя». 
    Про історію самої етнографічної збірки «Древо», цьогорічний фестиваль «Під дідовими липами», об’єднання навколо ідеї створення музею мешканців всього села та однодумців цікаво розповів її фундатор, студент Тернопільського державного медичного університету імені І.Я. Горбачевського Едуард Крутько. Етнографічний  музей діє в селі Козубівка, Хорольського району. 
З великою зацікавленістю учасники слухали, як ідея молодої людини перетворилася на реальність і, як йому вдалося об’єднати односельців, друзів та колег навколо створення музею. Емоційно насичена, колоритна і змістовна розповідь допомогли слухачам не загубитися в своїх особистих проблемах, а звернутися до загальноприйнятих цінностей: поваги, рівності, визнання історичного минулого. Розповідь супроводжувалась демонстрацією елементів колекції одягу, прикрас та хатнього вбрання кінця XIX століття.
     На зустрічі лунали українські народні пісні у виконанні ансамблю народної творчості «Молодички». А на завершення, як наймолодшим, так і представникам досить поважного віку запропонували попрацювати над створенням дерева свого роду за спеціальної схемою.  На думку організаторів, захід був чудовим способом залучення молоді до відродження національних культурних традицій українського народу. Тож, учасники бажали продовжувати й надалі цю традицію, спілкуючись у теплому дружньому колі за чаюванням. Окрім спілкування різних поколінь, гості з Хорольщини разом з організаторами  заходу відвідали Калайдинцівську ЗШ імені генерала-майора Ф.Д. Рубцова та історико-краєзнавчий музей, від  якого  були в захопленні. Щирі слова вдячності висловили  Сергію Івановичу Миснику за  його подвижництво у створенні музею такого рівня. 
     Захід відбувся в рамках проекту «Організація роботи волонтерських соціальних пунктів допомоги для мешканців віддалених сіл Лубенського району, які постраждали від націонал- соціалізму» що реалізується за підтримки Німецького федерального фонду «Пам'ять. Відповідальність. Майбутнє.» в рамках програми «Місце зустрічі: діалог».







Немає коментарів:

Дописати коментар