понеділок, 14 грудня 2020 р.

 
Талановитий та багатогранний.

      14 грудня виповнилось 180 років від дня народження Михайла Петровича Старицького, що увійшов в історію вітчизняної культури як видатний майстер слова, редактор, видавець, громадський діяч, меценат, один із фундаторів українського професійного театру. Додамо до цього ще такі особистісні характеристики Михайла Петровича як чудовий читець-декламатор, співак, художник, шахіст. У радянські часи постать письменника не популяризувалася. Головною причиною прохолодного ставлення до нього було те, що корифей українського театру походив із древнього роду Рюриковичів, а його мати – з родини Лисенків. Життєвий шлях митця був сповнений нелегкими випробуваннями, злетами і падіннями, але вся його діяльність була спрямована на розвиток української культури та становлення національної самосвідомості. Дійсно, за своє життя він створив безсмертні перлини в усіх жанрах літератури та театрального мистецтва, виховав покоління талановитих письменників та поетів. Великий син України втілив у своїй творчості кращі почуття народу: його гідність і мужність, його горду силу і непохитність у боротьбі за свободу.  

      Чи є на світі людина, яка б, хоч раз почувши українську пісню “Ніч яка місячна, зоряна, ясная”, не була зачарована її дивовижною мелодійністю, висловленими в ній щирими, непідвладними часу почуттями? Українська народна пісня… Саме так сприймають її мільйони людей в Україні й далеко за її межами, серцем відчуваючи її наближеність до кращих шедеврів народної творчості. Однак варто спростувати таке твердження. Автором слів поезії «Виклик», однак більш відомої за її першими рядками “Ніч яка, Господи, місячна, зоряна”, є Михайло Старицький. Музику до неї написав близький друг поета, відомий український композитор Микола Лисенко.

    Ознайомитися із біографією та творчою спадщиною Михайла Старицького допоможуть художні, та документальні твори, котрі ви знайдете в фондах центральної районної бібліотеки імені Володимира Малика.





    Також пропонуємо вашій увазі пісню у виконанні американської співачки українського походження Квітки Цісик, котра виконала її за оригінальним текстом Михайла Старицького

     https://www.youtube.com/watch?v=43EENWJJbNU&feature=emb_logo


Немає коментарів:

Дописати коментар