понеділок, 7 грудня 2020 р.

 Мандруємо з нами до Литви. Межує вона на півночі з Латвією, на сході з Білоруссю, на південному заході з Калінінградською областю Россії.

      Литва по праву вважається країною численних лікувальних курортів і цікавих пам’яток.  Вона гармонійно поєднує в собі оздоровчий туризм і захоплюючі екскурсійні програми. Курорти Литви ваблять ароматом прибережних соснових гаїв, загадковими білими дюнами та затишком. Морське повітря, насичене хвоєю та йодом, дуже корисне для здоров’я.  Крім того, країна багата мальовничими національними та регіональними парками і заповідними зонами. Держава надзвичайно гостинна. Її прекрасні міста нагадують про величні часи Великого князівства Литовського. В країні зачаровує усе: від цікавої історії і чудових церков до видатного культурного спадку.

    Починати знайомство з Литвою, безумовно, слід з її столиці - Вільнюса, саме тут знаходитися все найцікавіше в Литві. В місті ви зможете побачити величезну кількість будинків в стилі бароко, Кафедральну площу, замки великих князів Вільнюса, П'ятницьку церкву і багато іншого. Продовжуючи знайомство з країною, обов'язково варто відвідати Каунас. Це місто вражає туристів своєю середньовічною архітектурою, Каунаським замком, романським Кафедральним собором. Якщо вас цікавлять найпопулярніші місця відпочинку в Литві, то це, безумовно, Клайпеда і Паланга. Саме тут розташовані найкращі готелі, знаходяться найбільш просторі і чисті пляжі. На людей, котрі бажають поправити своє здоров'я, чекає Друскінінкаї. Село здавна славиться своїми мінеральними джерелами і лікувальними грязями.

    Цікаві факти про Литву.

Національний символ Литви - білий лелека. На Токійській конференції в 1960 році Литва взяла на себе зобов'язання щодо збереження та збільшення чисельності цього виду птахів. 

    З початку 17 століття площа Литви зменшилася майже в п'ятнадцять разів. 

      Близько третини литовців живе за межами своєї країни. 

    Дитячий письменник Корній Чуковський взяв за основу свого знаменитого Айболита литовського доктора Цемаху Шабада, який лікував дочку літератора. Той спеціально для цього возив її до Вільнюса.

    Чорний хліб в Литві досі готується за традиційними рецептами, і зберігається до 3-4 тижнів. За смаком він вважається одним з кращих в світі. 

     Близько третини всієї території Литви займають ліси і парки. 

     У Литві більше трьох тисяч озер. Вони утворилися завдяки сходженню льодовика 10 — 12 тисяч років тому.

  Середній зріст чоловіків в Литві складає 183 см, що на 6 см вище середньоєвропейського показника. Можливо, з цим фактом пов'язана висока популярність баскетболу в країні. Втім, найвищими європейцями все одно залишаються Нідерландці. 

    На території Литви лише 106 міст, і серед них немає жодного міста-мільйонника. 

    Литва має свій власний аромат, зареєстрований під назвою «Запах Литви». Запах випускається у формі ароматизатора повітря для приміщень.  Якщо вірити рекламі, в нього увійшли такі знайомі і милі литовцям аромати, як запах деревного диму, лісового моху, малини, букета польових квітів.

    У Вільнюсі немає трамваїв і метро. В останні десять років ведуться активні суперечки про те, який транспорт побудувати в столиці, але державні діячі досі не прийшли до єдиної думки. 

    У всій Литві живе приблизно в 4 рази менше людей, ніж у Москві.

    Один з найстаріших кварталів Вільнюса традиційно називався «Російським». Тут з XIV століття зводилися православні храми.

   Багато вчених вважають, що литовська мова є найбільш древнім з усіх, що досі перебувають у вживанні, але предки сучасних литовців користувалися слов’янською абеткою, а не латинським алфавітом.




Немає коментарів:

Дописати коментар