пʼятницю, 9 липня 2021 р.

 Заповідник, святилище, місце сили

     Продовжуємо віртуальну мандрівку найцікавішими куточками України. Наступною зупинкою нашої подорожі стане  Хортиця – найбільший острів на Дніпрі. Його  унікальність  полягає у рідкісному поєднанні на одній території різноманітних природних комплексів, пам’яток геології, культури, історії.  Нині сам острів Хортиця і прилеглі до нього скелі та острови Байда, Дубовий, Ростьобін, Три Стоги, Середня, Близнюки входять до складу одного із семи чудес України - Національного заповідника «Хортиця», що займає площу 2359,34 га.

   Острів  - своєрідна Україна в мініатюрі. Цей шматок суші площею 12,5 на 2,5 кілометри містить всі ландшафтні зони країни: від степу і лісостепу до гір і пустель. З більш як тисячі видів місцевих рослин - 105 ендемічних (тобто таких, що ростуть лише в певній місцевості) і 33 рідкісних. А 12 видів хребцевих і 33 види безхребетних тварин занесено до Червоної книги України.

    Можна з упевненістю говорити і про те, що більше ніде на території України немає такого місця, де б на такій відносно невеликій площі була б сконцентрована така велика кількість історичних пам’яток різних періодів. Практично кожен етнос, що проживав у Причорноморських степах залишив тут сліди свого перебування. А кожна доба в історії нашої держави стала частиною історії острову Хортиця. Але найяскравіші події  Хортиці пов'язані, безумовно, з запорізькими козаками, адже саме тут знаходилося славетне козацьке укріплення - Запорізька Січ. Перші укріплення з'явилися на острові ще в 1556 році. З цього часу протягом кількох століть Хортиця залишалася одним з головних центрів українських козаків. Дивно, але деякі з укріплень збереглися до наших днів і приваблюють щороку сотні тисяч туристів.

     Найпопулярнішим серед відвідувачів є історико-культурний комплекс "Запорізька Січ", що відтворює образ козацької столиці й атмосферу часів козацтва. Тут зібрані воєдино найцікавіші елементи архітектури, культури, побуту і життя запорізьких козаків. Січ на Хортиці побудована за образом справжньої. Навколо комплексу розташовані захисні фортифікаційні укріплення: високий вал, глибокий рів і огорожа у вигляді дерев'яного частоколу. Мандрівка у "Запорізьку Січ" дозволяє доторкнутися до славного минулого України, залишає незабутні враження завдяки унікальній атмосфері та історичному духу козацтва.











Немає коментарів:

Дописати коментар