понеділок, 23 травня 2022 р.

Вишивка єднає українців

«…Мене водило безвісті життя,

Та я вертався на свої пороги.

Переплелись як мамине шиття

Мої сумні і радісні, Мої сумні і радісні дороги…»

Дмитро Павличко

      21 травня в Публічній бібліотеці ім. Володимира Малика відбулася зустріч, яка стала культурним місточком між Лубнами та Об'єднаними Арабськими Еміратами. Ініціатором заходу стала наша землячка Вікторія Хуртовська, волонтер, з якою нас сьогодні розділяють тисячі кілометрів.

     «Наша велична культура та мистецтво породили неймовірної краси речі. Серед них українська вишивка. Для українця вишиванка це не просто елементи одягу, це давнє мистецтво наших предків, етногенетичний код нації. Адже кожен хрестик на полотні, кожна квітка та пташка має своє символічне значення. Сьогодні в Україні йде війна... дуже хотілося б, щоб український сакральний оберіг щодня охороняв кожного українця, кожного захисника і  благословляв на щасливу долю та служіння Україні», - такими словами розпочала онлайн - зустріч «Вишивка єднає українців» Оксана Радченко, виконувач обов’язки заступника начальника Управління культури і мистецтв.

     Повела змістовна та захоплююча розповідь пані Вікторії Хуртовської нас цього дня таємничими візерунками української вишивки, повідала історію особливого свята, Дня вишиванки, яке запроваджено з 2006 року в Україні та покликане сприянню єдності культурного відродження всього багатонаціонального українського народу, збереженню українських традицій через етнічний вишитий одяг. Пані Вікторія підготувала для учнівської молоді цікаві завдання, розповіла про особливості вишивки кожного регіону нашої держави  та відповіла на запитання, що цікавили учасників зустрічі.

    Присутні в залі учні Лубенської ЗОШ №3 (вчитель Наталія Костюк), бібліотекарі, онлайн долучилися учні ЗОШ №2, №4, №7, НВК № 9 та інші дізналися про особливу історію створення пісні «Два кольори» (слова Дмитра Павличка, музика Олександра Білаша), яка побачила світ у 1964 році як «бандерівський гімн». І автора, і композитора за це творіння в той час викликали на «серйозну розмову не менш серйозні люди». А сьогодні «Два кольори» вільно звучали не раз, і не двічі.

    З особливою ретельністю та трепетом підійшла до організації онлайн -  зустрічі завідувач сектору звернень громадян та контролю загального відділу виконавчого комітету Лубенської міської ради Тетяна Бутрим. До речі, пані Тетяна поділилася своєю родинною історією про вишиваний одяг, який в неї зберігається. За її словами, цей одяг - не просто речі. Він пам'ятає тих, хто його виготовив, вишив, зносив, він зберіг емоції та енергетику для наступних поколінь.

    Крізь віки проніс наш народ любов до вишиванки та зберіг унікальні традиції її створення, тому і захід цікавого обговорення пройшов в теплій, невимушеній атмосфері.

     Цього року День вишиванки, свято народної ідентичності має особливе значення. Одягнена вишиванка цьогоріч демонструє відродження та піднесення української нації, адже нині українці об’єдналися як ніколи, разом йдуть до перемоги за свою свободу і правду!













Немає коментарів:

Дописати коментар