пʼятницю, 20 травня 2022 р.

Якщо користувач не йде до бібліотеки, то бібліотека йде до користувача»

В основу діяльності публічних бібліотек покладено принципи доступності інформації. Вони покликані забезпечувати право мешканців всіх населених пунктів на читання, знання та інформацію, що гарантується Законом України «Про бібліотеки та бібліотечну справу». 

Починаючи з 90-х років, розпочався процес так званої оптимізації бібліотек, пов’язаний з недостатністю фінансування, слабкою матеріально-технічною базою, відсутністю фахівців. Особливістю зазначеного процесу стало закриття бібліотек. Не оминув цей процес і бібліотеки Лубенщини. Внаслідок цього існуюча мережа бібліотек не може повністю охопити всі населені пункти, збільшується частина населення, яка не забезпечена бібліотечним обслуговуванням. Потенційні користувачі залишаються позбавленими інформаційного забезпечення. 

Отже, на сьогодні єдиним шляхом розв’язання таких проблем є позастаціонарне обслуговування у спосіб, не заборонений законодавчо. 

Сучасний стан мобільного обслуговування населення формується під впливом інноваційних процесів, що відбуваються в суспільстві. З міркувань економічності та потреб збереження єдиного бібліотечного та інформаційного простору на основі кооперування та взаємодії бібліотек у мережах однієї або кількох територій, саме форми нестаціонарного обслуговування, можуть запропонувати якісну альтернативу стаціонарному бібліотечному обслуговуванню. 

Найважливішим фактором залишається зручне територіальне розміщення бібліотеки й забезпечення доступності до неї різних соціально-вікових груп населення та окремих громадян. Тому для багатьох міст і сіл (особливо малонаселених, важкодоступних) саме через нестаціонарне обслуговування реалізовується принцип доступності: «Якщо користувач не йде до бібліотеки, то бібліотека йде до користувача».

Сьогодні бібліотеки Лубенської міської  територіальної громади працюють з різними категоріями користувачів, в тому числі і з людьми похилого віку та людьми з обмеженими фізичними можливостями. В цьому і полягає місія гуманізації бібліотечного обслуговування,  адже бібліотека – це та соціальна інституція, яка забезпечує і сповідує прояви моральності.

Для пенсіонерів  та людей, які не можуть самотужки дістатися до книгозбірні,  бібліотекарі розносять літературу по домівках. Вивчають смаки користувачів, отримують замовлення по телефону. Для більшості людей похилого віку книга є чи не єдиним другом. Вони чекають приходу бібліотекаря з нетерпінням – адже з ним можна поспілкуватися, почути слова підтримки. Бібліотекар не просто приносить книги (інформацію), а   ще  є і психологом для своїх читачів.

Послуга «Книгоношення» - це одна з форм нестаціонарного бібліотечного обслуговування, що полягає в доставці книг та інших документів зі стаціонарної бібліотеки до місця проживання або роботи користувачів безкоштовно, які з об’єктивних та суб’єктивних причин не мають можливості особисто відвідувати бібліотеку. 

Дану послугу використовують практично всі філії Публічної бібліотеки ім. В. Малика. Особливо  активно послуга «Книгоношення»  практикується в 

філії № 3 Лубенська міська бібліотека (Круглик) (завідувач Золотоверх Н.В.), філії № 5 Березотіцька сільська бібліотека (завідувач Павлунік Л.П.), філії № 7 Вільшанська сільська бібліотека (завідувач Шабля Н.Г.), філії № 8 Вовчицька сільська бібліотека (завідувач Ревуцька Л.О.), філії № 9 Войнихівська  сільська бібліотека (завідувач Піщаленко О.О.), філії № 10 Засульська сільська бібліотека (завідувач Мороз М.С.),філії № 11 Ісковецька сільська бібліотека (завідувач Сіра В.М.), філії № 14 Литвяківська сільська бібліотека (завідувач Сабадаш Л.І.), філії № 16 Михнівська сільська бібліотека (завідувач Марченко Л.М), філії №15 Мацківська сільська бібліотека (завідувач Бобрик Н.А.), філії № 18 Новаківська сільська бібліотека (завідувач Симоненко О.О.), філії № 21 Оріхівська сільська бібліотека (завідувач Кадігроб Н.І.), філії № 22 Снітинська сільська бібліотека (завідувач Тищенко Н.І.), філії № 23 Тишківська сільська бібліотека (завідувач Орел Г.В.)  та інших.

Див. фотозвіт з  бібліотек


















Немає коментарів:

Дописати коментар