середу, 8 червня 2022 р.

 Читайте художні твори  лауреати Шевченківської премії  2021, 2022 років

    Оксана Луцишина «Іван і Феба»

    У номінації «Література» у 2021 було визнано найкращою  Оксану Луцишину із романом «Іван і Феба». Це третій роман української письменниці, літературознавиці, перекладачки.  До цього «Іван і Феба» отримав  Премію Львова -  міста літератури ЮНЕСКО.

     Дія роману  розгортається в останні роки радянської влади й у перші роки української Незалежності. Після навчання у Львові та участі у Революції на граніті Іван повертається в рідний Ужгород, де одружується з поеткою Марією, що називає себе Фебою.

    Львів та Київ — міста з бурхливим політичним життям, Ужгород натомість вирізняється дещо гротескною атмосферою патріархального сімейного укладу та раннього капіталізму по-українськи. Тут легко обійтися без спецефектів із горору чи трилера: сама реальність повсякденного життя підказує ходи, які за напругою можуть посперечатися з творіннями Кінга або Кустуріци.

     Тамара Горіха – Зерня «Доця»

     У номінації «Література» у 2022  було визнано найкращою роман Тамари Горіха-Зерня «Доця».  Художній твір  за короткий час здобув прихильників серед читачів, він також був відзначений двома гучними преміями: «Книжкою року ВВС — 2019» і спеціальною відзнакою журі «ЛітАкценту року — 2019».

   Тамара Горіха Зерня — журналістка, перекладачка, волонтерка,  прозаїк, яка буквально «вибухнула» зі своїм дебютним романом «Доця». Роман оповідає про події в Донецьку перших місяців війни, про саме місто та його людей, а найбільше — про одну з них, волонтерку без імені з позивним Ельф. Ця книга про любов. У ній немає жодного слова на "лю...", але вона про любов. Про магію, не лубочну, розтиражовану з екранів телевізора, а справжню, від роду і кореня, коли пірнаєш з головою у Прадавній Океан і виринаєш звідти з рибиною в зубах. І ще про відвагу. Про безумовну відвагу знайти своє, впізнати його, впертися руками і ногами і нікому не віддати. Свій дім, свою батьківщину, своє серце, своє право ходити з високо піднятою голово. Події роману розгортаються навесні-влітку чотирнадцятого року у Донецьку. Донбас - це точка обнуління, місце сили, де прозвучали найважливіші запитання. І тільки там заховані потрібні відповіді. Та де все починалося, там все і завершиться, коли історія пройде чергове коло, і вічний змій Уроборос знову вкусить себе за хвіст. Саме тут героїня втратила родину, дім, роботу, ілюзії - і саме тут зібрала уламки життя заново, віднайшла новий смисл і нову опору. Крок за кроком читач спостерігає процес трансформації, переродження гречкосія у воїна. Ця книга назавжди змінила того, хто її написав, і змінить кожного, хто її прочитає. Бо війна - це коли ти їси землю. І що важливіше, коли годуєш землею.

   Пропонуємо вашій увазі відео де Оксана Луцишина та Тамара Горіха- Зерня розповідають про свої книги. Їх ви можете переглянути перейшовши за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=GAifRQk-nAI https://www.youtube.com/watch?v=y7GRrdRIuoU

    Тож запрошуємо до Публічної бібліотеки імені Володимира Малика у нас Ви  зможете ознайомитись  з цими цікавими художніми творами, а також знайти безліч інших на будь-який смак.

#УІК#бібліотека_імені_В_Малика #Український_інститут_книги #читай_найновіше

#програма_поповнення_бібліотечних_фондів #УІК

з Український інститут книги





Немає коментарів:

Дописати коментар