пʼятницю, 17 червня 2022 р.

 
І навчання, і дозвілля разом з бібліотекою

В останній час багато говорять і пишуть про те, якою має бути сучасна бібліотека. Практика доводить, що погляд на бібліотеку тільки як на інформаційний центр, вузький та однозначний. Насправді її можливості значно ширші. Все частіше бібліотеки стають осередками суспільного та культурного життя громади, вдало сприяють просуванню книги та розповсюдженню читання. У зв’язку з цим пріоритетним напрямком діяльності сучасної бібліотеки є організація змістовного дозвілля користувачів. Реалізація цієї функції відбувається через організацію соціокультурних заходів, які вже давно увійшли в повсякденну практику бібліотек.

16 червня вже вкотре в Публічній бібліотеці ім. В. Малика зібралися діти та  підлітки.

Ми вже встигли познайомитися з ними та розпочали подорож світом професій.  У нашому «Спільному просторі» допомагаємо підліткам долати труднощі з вибором майбутньої професії, проводимо лекції з фахівцями, які діляться своїми історіями успіху й лайфхаками. Психологи та ментори проєкту підтримують учасників, а ми готуємо для них нові цікаві активності. Зараз проводиться дуже багато заходів для дітей ВПО, тому нам важливо було сформувати пропорційну 50%/50% групу, запросивши до участі місцевих підлітків. Цього дня відбулося тренінгове заняття «Мій шлях до успіху. Професії майбутнього».

Що робили? Створювали власні інструкції «Шляху до успіху», говорили про професії, які будуть актуальними в Україні по закінченні війни та розроблювали унікальні колажі цих професій, вивчили формулу для вибору професії. Такі навчання допоможуть  в майбутньому йти до мети, ставити цілі і долати труднощі. Був мозковий штурм на тему  «Чому взагалі працюють люди? І чи всі мають працювати?»

Дозвіллям  молодших опікувалися бібліотечні працівники Сніжана Кириченко та Марія Колегова. Заходи проходили в стилі ЕКО. Діти переглянули відеофільм «Планети сонячної системи», в ігровій формі дізналися про життя на планеті Земля. Захоплено  взяли участь в колективних іграх «Злови овочі» та «Відгадай місто», «Впізнай дерево за листком».  Познайомилися з книжковою викладкою «Світ природи», а потім старалися  самостійно розповісти про захист довкілля, збереження природи, зокрема,  як поводитися зі  сміттям. Інсценували казку «Ріпка» та створили колективний колаж «Земля – наш дім».

Насамкінець, всі з задоволенням  на майстер - класі виготували  своїх «Їжачків». Не обійшлося і без декламування віршів, виконанням пісень та пригощання смаколиками.

Приємно, що з кожним  новим заходом стає все більше відвідувачів нашого «Спільного простору». А в наших партнерських  планах - ще чимало сміливих ідей.

Захід проведено завдяки проєкту «Маяки критичного мислення», що реалізується за підтримки Європейського Союзу.


















Немає коментарів:

Дописати коментар