пʼятницю, 11 березня 2016 р.

«Незабутній Володимир Малик»

       Під такою назвою у читальній залі Лубенської центральної районної бібліотеки імені Володимира Малика відбувся захід, присвячений  95-річчю від дня народження майстра історичного жанру та виходу нової книги з нагоди ювілею письменника.   
         На літературно-мистецьку гостину завітали  студенти медичного училища разом з Ніною М’якотою, вчителем, керівником літературної студії,  постійні  користувачі бібліотеки, родина письменника – Олександр Сиченко та Ольга Візір, цьогорічний лауреат премії імені Володимира Малика, вчитель ЗОШ №2 Олександр Карпенко, один з лауреатів цієї ж премії поет Олександр Печора, голова літературного об’єднання, член Національної спілки письменників України Олександр Міщенко.

    Ведуча заходу, завідувачка відділом обслуговування бібліотеки Олена Самойленко проникливо розповідала про шляхи нелегкої життєвої та творчої долі Володимира Кириловича.
         Олександр Сиченко, син Володимира Малика, голова  благодійного  фонду «Слово» повів присутніх сторінками нового видання, де на ста сторінках вміщено історико – біографічні нариси про життя і творчість «українського Дюма», як називали Володимира Малика. Автори книги – професор Полтавського університету економіки і торгівлі Ігор Козюра, місцевий краєзнавець, Валерій Козюра та сам Олександр Сиченко. За словами останнього, книга «Незабутній Володимир Малик»  буде цікавою і корисною для всіх, хто залюблений у рідну мову і творчість великого майстра. Ця книга –  вже четверта про Володимира Малика за останні 15 років.
        У своїх виступах Олександр Карпенко, Олександр Печора і Олександр Міщенко згадували своє знайомство з Великим Майстром слова  Володимиром Маликом, наголошували, що він незабутній для них, він незабутній, мабуть і для читачів. Тим більше, що книги  видаються, читаються і дуже популярні. В бібліотеці  вони представлені на постійно-діючій книжково-ілюстративній виставці «І книги- журавлями по світах».
        Яскравими моментами зустрічі стала інсценізація уривку з твору «Журавлі-журавлики» у виконанні учасників  театрального гуртка «Смайли»,що працює в бібліотеці - Маші  Олійник, Іллі Шадури, Юрія Мухи, Каті Черкаєвої, Єгора Овраменко (керівник,  бібліотекар Лариса Гончарук). Чудово декламував вірш  Людмили Печори «Криниця слова» Данило Бровар,учень  Лубенської СЗОШ №6.
    Уривок  з твору «Горить свіча» натхненно виконала  Наталія Карпець, бібліотекар Клепачівської  сільської бібліотеки
       Неперевершеними були виступ талановитого земляка бандуриста Віталія Мороза, аматорів самодіяльного мистецтва з села Калайдинці Віри Тараненко і Катерини Мисник ,фольклорного ансамблю «Мальви». Зі словом-подякою до всіх присутніх звернулася Ніна М’якота, для  якої Володимир Малик  також був Великим Учителем.
   Захід був наповнений високою духовністю, збагатив усіх інтелектуально, залишив незгладимий слід у душі кожного, наче констатуючи: «Людина живе доти, доки живе пам’ять про неї, а книги - допоки їх читають».
                                                  








Немає коментарів:

Дописати коментар