вівторок, 14 березня 2023 р.

 В КНИГОЗБІРНІ МАЛИКА ОЖИЛИ КНИГИ

Зазвичай книги – це просто тверда
обкладинка і сторінки.
А «жива книга» – це надзвичайно
цікаво:
ми можемо ставити книзі будь-які
запитання та будемо впевнені,
що вона нам відповість.
      14 березня, з нагоди Дня українського добровольця, в гості до читачів (учнів 9-х класів Лубенської спеціалізованої школи I – III ступенів №6)  Публічної бібліотеки ім. В. Малика  завітали  гості – Андрій Олійник, інструктор з медійної системи, Віталій Шокотько, інструктор відділу рекрутингу, Олександр Смагін, учасник АТО/ООС, доброволець, водій Лубенського РТЦК та ПС, Юлія Назарець, старший капелан по Полтавській області ГФ «Капеланський патруль»,Олександр Назарець, волонтер волонтерської групи «З РУК В РУКИ» - це були Книжки. Відбулася акція «Живої книги». Жива книга – «це інтерактивний захід, що надає людський вимір ідеї полікультурності, оскільки сприяє початку спілкування між людьми, які походять з різних соціально-етнічних контекстів. Захід отримав таку назву, оскільки для опису його учасників, організаторів та діяльності використовується бібліотечна термінологія». Розпочався захід із вшанування пам’яті Героїв хвилиною мовчання.
      Читачі поділилися на невеликі групи та «читали» (спілкувалися)  по черзі кожну Книжку. На прочитання однієї Книги – персони відводилося  15 хвилин. Потім читачі «обмінювалися» Книгами. За 15 хвилин можна було розпитати кожного гостя про що ЗАВГОДНО! Зрозуміло, що не можна було задавати запитань образливих чи принизливих. 
    Книжки ж були відкритими та відвертими. Тож у читачів була можливість «прочитати» їх якнайкраще.
   Наші читачі задавали питання дуже різні, більшість яких були продиктовані стереотипами. І наші гості відверто  відповідали на найделікатніші запитання, якраз для того, аби це стереотипне сприйняття  зруйнувати, подолати існуючі упередження. За 2 години старшокласники встигли «перечитати» багато Книжок. І хоч перше коло спілкування було трішки напруженим, діти ніяковіли, побоювалися щось спитати та бібліотечні працівники, що виступали в ролі Помічників, були поруч. Та й наші гості – живі Книги дуже хотіли бути прочитаними, тому  були відвертими і щирими. Тож далі справа пішла жваво, діти активно задавали питання, а гості із задоволенням відповідали на них.
      Родзинкою «Живої бібліотеки» в цей день стала можливість старшокласникам, завдяки мультимедійній системі, яку надав Лубенський територіальний центр комплектування та  соціальної підтримки в реальному часі побувати в цифровому  тиру та  показати своє вміння.
      По закінченню Акції ще певний час у різних куточках бібліотеки діти спілкувалися з гостями, фотографувалися на  згадку, обмінювалися  думками. 
Історія
     Перша «Жива бібліотека» (Human Library) з’явилась у 2000 році в Данії на музичному фестивалі Roskilde. Її концепцію розробила данська неурядова молодіжна організація «Зупини насильство» (Stop the Violence). Відтоді ця ідея стала дуже популярною, і її втілили у життя в Україні також.
       «Жива бібліотека» руйнує стіни між людьми завдяки спілкуванню. Ми спробували! І нам вдалося! 
Публічна бібліотека ім. В. Малика  щиро дякує всім учасникам  акції «Жива бібліотека» та вітає добровольців з Днем українського добровольця. Разом до Перемоги!





























Немає коментарів:

Дописати коментар